2022-08-14
無意之中發現到呢個基地😂 環境靜靜地,可以relax咁傾計,坐幾耐都得,同埋個場夠闊落,要包場搞party都唔錯😌 窗邊🪟有唔少既燈飾,戶外仲有個大露台,用木🪵同藤為主題,仲有張ig-able既白花藤椅😜 而食材大部分都健康,用無激素既肉同埋有機菜~ 小編亦有同老闆有傾過計,發現佢每樣野都好用心,由選材、配搭、烹調、裝修全部都落過心機去安排,盡心盡力,呢份堅持好難得~ 野食都幾高質,係個幾值得翻兜既地方👍🏻(5 😍 係滿分,🤩係半分)串燒拼盤 🍢 - $238 (好味指數:😍😍😍😍)個拼盤🍢真係幾大,野食又多🤩 當中包括:一口牛肉粒 🐮:出面大部分既牛柳粒都韌,要咬好耐,但係呢到既竟然唔韌,都幾juicy同埋幾濃肉味,上面仲有啲黑椒幾惹味~全天然雞脾肉 🍗:好用心咁用左天然無激素既雞脾肉 🍗,肉質嫩滑,食落啖啖肉咁,幾香口juicy全天然豬頸肉配秘製醬汁 🐷:豬頸肉🐷肥瘦適中,唔會燒到🔥好乾,肉質軟滑爽彈,醃肉既汁應該有埋棕櫚糖同魚露,當糖遇上高溫就令到啲肉更加惹味焦香,配埋酸酸甜甜既秘製醬汁,感覺清新啲~煙肉荔枝🥓:以煙肉🥓包住半粒荔枝肉,而煙肉🥓既邊有一層薄薄既脂肪包圍住,帶有啲油
(5 😍 係滿分,🤩係半分)
串燒拼盤 🍢 - $238 (好味指數:😍😍😍😍)
個拼盤🍢真係幾大,野食又多🤩 當中包括:
煙肉荔枝🥓:以煙肉🥓包住半粒荔枝肉,而煙肉🥓既邊有一層薄薄既脂肪包圍住,帶有啲油香同鹹香~ 裡面既荔枝肉清甜多汁,亦都吊出到煙肉🥓既鮮味同中和到肉既油膩,亦唔會好似有啲partyroom整既卷咁啲荔枝肉咬好耐都咬唔開,整體感覺清新同埋有層次感~
全隻魷魚 🦑:煙煙韌韌,個汁係麻辣汁🌶️同埋用左自己調配既辣椒粉🌶️,後勁幾犀利,啲辣係會滲出黎,但又令人忍唔住繼續食,不過對於小編黎講真係辣🌶️左啲
薯條同埋薯角 🍟:係常見既配料,而今次既仲有啲煙燻香味,感覺幾特別~ 金黃香脆,裡面口感綿密,配埋有機既茄汁🥫,酸酸甜甜,感覺質感比平時即更加濃厚,同埋有啲茄蓉🍅,感覺天然啲
白酒煮大蜆配蒜蓉包🦪🧄🍞 - $288 (好味指數:😍😍😍😍😍)
個蜆🦪係用左沙白,而唔係好似好多清酒🍶煮蜆🦪咁用細蜆🦪,呢到既沙白每一隻都肥美飽滿,鮮嫩厚肉,乾淨無沙,味道鮮甜~ 而不得不讚既呢個汁,裡面有白酒🍶、蒜蓉🧄、牛油🧈同番茄🍅,味道濃郁惹味,亦更加突出到海鮮嗰種獨有既鹹香~ 同時老闆亦好nice咁一路喺我地食緊既時候,不斷將汁淋喺蜆🦪上面,令到啲蜆🦪更加濃味~ 而旁邊既蒜蓉包 🧄🍞有天然既香蒜🧄味,濃郁既牛油🧈味,加埋少少迷迭香料,味道香濃誘人,金黃香脆,唔會太硬,又可以蘸埋蜆🦪既汁食真係夠晒鮮味同濃味~
白汁有機菠菜野生三文魚寬面🥬🍣🍝 - $298 (好味指數:😍😍😍😍)
呢個意粉🍝好常見~ 估唔到今次既幾有驚喜🤩 個白汁好creamy,原來係用左parmesan cheese🧀️所以食落有淡淡既忌廉同堅果🌰既香味,老闆仲話係喺煮既時候,parmesan cheese🧀️係分開左兩次落,一路煮一路攪先有呢個creamy既效果~ 而且亦唔會好似唔少餐廳咁個汁一擺耐左就乾到一舊舊,或者水汪汪~ 至於三文魚🍣肉質幾細嫩,口感潤滑,炒完亦唔會散開晒~ 配埋唔會有澀味,口感鮮嫩既菠菜🥬真係唔錯~ 如果再有啲特別既配料將個配搭變特別啲就更加好
Classic Tiramisu ☕️🍰 - $168 (好味指數:😍😍😍😍🤩)
小編真係幾鍾意食tiramisu☕️🍰,所以就叫左🤪 呢到既tiramisu☕️🍰每日都係新鮮製造ga~ 所以咬確保一定食到就最好訂定先~ 食落口既時候已經覺得同平時既唔係好同,呢個係減糖既版本,會更加健康,加上上面用既係唔係可可粉而係幼細既可可碎粒,個味道會濃郁啲,而且個咖啡☕️味都濃郁~ mascarpone cheese 🧀️本身係喺製造parmesan cheese🧀️既時候將乳酸菌加入鮮忌廉之後既製成品,所以奶味會出啲,同蛋白🥚打出黎既cream軟滑輕盈,幾香口唔會漏,不過因為減糖既緣故所以mascarpone cheese 🧀️本身既嗰種奶味🥛無咁突出,而且手指餅分成3層,食落既層次會比起平時既兩層再豐富啲,都幾用心~
Virgin Mojito 🍹(好味指數:😍😍😍😍🤩)
virgin既版本就係無酒既,裡面有蔗糖、青檸汁🟢🍋、梳打水💧同自己種既薄荷葉🌿,味道酸酸甜甜,感覺清新自然,上面仲有一朵好靚既玫瑰花既冰🌹🧊,係甜甜地既,男子👦佢會比藍色,而女仔👧就會比粉紅色,睇住舊冰🧊慢慢融入杯野飲到都幾治癒🤤
Classic Mojito 🍹(好味指數:😍😍😍😍🤩)
而呢杯係有gin既,一樣有一朵好靚既玫瑰花既冰🌹🧊,裡面仲有蔗糖、青檸汁🟢🍋、梳打水💧同自己種既薄荷葉🌿, 一樣係酸酸甜甜咁好fresh,感覺清新自然,真係消暑佳品~
好味指數:😍😍😍😍🤩
推介指數:😍😍😍😍🤩