2024-01-03 2066 瀏覽
知道碗屋就快結業,即刻飛撲去食放題,雖然對上一次去碗屋食放題,只不過係11月嘅事。我係由2003年開始就已經食碗屋嘅放題,嗰陣時已經係喺新世界中心嘅地庫,20年,去嘅次數,我諗超過60次 。人之將死,其言也善,店之將亡,則未必。12月31號星期日中午去食放題, 1200去到,竟然發覺有三成嘅吉枱,我已經覺得好唔妥,碗屋好少有咁嘅情況,坐低,叫咗一個刺身拼盤,一嚟到,個刺身拼盤同我嘅反應一樣,完全面目無光,啞色嘅。呢個刺身拼盤, 20年來我食過至少60次,估唔到第61次,係咁差,唔新鮮呀,三文魚同埋吞拿魚嘅顏色你一睇就知係唔新鮮,帶子赤背嗰啲都係唔新鮮,唔靚,刺身拼盤入邊有海膽,海膽唔靚嘅,半熔嘅狀態,茶碗煮入邊嗰啲蝦,霉嘅。燒多春魚,唔係燶,但係苦嘅。部分食物都斷崖式咁差咗好多,可能咁樣係令到啲顧客唔需要太過懷念同埋唔捨得嘅妙方?有讚有彈,服務員 Fion 記得我係舊客,送咗好多小食,飲品,其他服務員嘅態度,係出奇地咁好,我一直都覺得碗屋嘅服務員態度係好,可能就嚟結業,佢哋嘅服務態度竟然冇好似佢哋嘅食物咁變差,反而係變得更好。雪糕,依舊都係好食。親愛嘅碗屋,好多謝你,令到我減少咗對你嘅

人之將死,其言也善,店之將亡,則未必。

雪糕,依舊都係好食。

親愛嘅碗屋,好多謝你,令到我減少咗對你嘅不捨,我原本計劃二月尾結束之前再去多兩次,而家可以完全慳返。

但係從此我唔知道喺香港可以邊度搵到高質素嘅日式放題,半島酒店Imasu又唔做,君悅鹿悅酒店又唔做。絕對冇興趣什麼極尚大瀛喜。不想傷心多一次願拋開憾事。
2023-12-31