2020-12-24
2006 瀏覽
係網上睇過一條短片比較佢同Gontran Cherrier 既牛角包, 雖然最後Gontran Cherrier 既牛角包評分較高, 但因為呢條短片吸引我上網搵下bakehouse既資料, 發現原來佢係一間大排長龍既人氣麵包店。所以都暫時無考慮去幫襯住。然後最近知道佢係蘇豪區開左分店, 唸住位置無咁方便, 人潮應該會少D。今日夾到時間中午12點多到達買麵包兼到附近食晏。到達時有大概10個客人正在排隊, 尚可接受的程度。間舖頭好細, 只足夠排緊隊準備購買既客人入內。所以無得話睇下D野啱唔啱食或者揀定先買。我地買左Croissant, sourdough egg tart, apple crumble danish, cinnamon pecan roll, ham & cheese croissant, quiche Lorraine 同potato focaccia。sourdough egg tart - 超級推介必食。撻皮同平時香港食開無論係酥皮定曲奇皮都好唔同, 有少少韌韌地又有少少脆脆地再有一陣焦香味。唔知有無人同我一樣覺得佢既外皮味道好似另一種法式甜品 - 可麗露既味道。(我
間舖頭好細, 只足夠排緊隊準備購買既客人入內。所以無得話睇下D野啱唔啱食或者揀定先買。 我地買左Croissant, sourdough egg tart, apple crumble danish, cinnamon pecan roll, ham & cheese croissant, quiche Lorraine 同potato focaccia。
sourdough egg tart - 超級推介必食。撻皮同平時香港食開無論係酥皮定曲奇皮都好唔同, 有少少韌韌地又有少少脆脆地再有一陣焦香味。唔知有無人同我一樣覺得佢既外皮味道好似另一種法式甜品 - 可麗露既味道。(我個人非常鍾意食可麗露嗰層皮, 好鍾意嗰陣焦香味加脆脆地既口感)配上佢地香甜軟滑既蛋漿, bakehouse 蛋撻既蛋漿亦都唔似我地係香港食開既嗰種味道, 而似係焦糖燉蛋既嗰種。呢個真係要食兩個先夠喉。
cinnamon pecan roll - 另一必食推介。每一啖都充滿住糖霜同肉桂既香氣, 見食評話呢個肉桂卷口感酥脆, 但因為我用左微波爐加熱, 所以食落口感變得軟熟, 但我非常鍾意呀, 感覺無咁熱氣。
potato focaccia - 一直都好鍾意食focaccia, 有著同其他麵包唔同既咸香同橄欖油既香氣。食落鬆軟得黎又帶點煙韌。
我無食牛角包, 老公話比較之下, Gontran Cherrier 既好味D - 酥脆且充滿牛油香。
quiche Lorraine - 我無食, 老公只係講左句, 呢個係飽肚之選。
而apple crumble danish 成個比我仔食左, 味道應該不錯吧。