2021-07-08
第一次寫食評, 第一次同心心媽媽食全素。Any肥, 行咗成個石門揾嘢食, 原本無打算食尼間, 因為我同心心媽媽都係食肉獸, 但見到個餐牌上面啲食物真係做到真係肉咁就好有興趣試下。叫咗兩樣嘢, 口水雞, 沙嗲牛肉烏冬, 同安格斯牛肉漢堡同兩串羊肉串 口水雞口水汁味道都幾口水, 啲雞肉真係好雞樣, 但一食就知係腐皮。我叫沙爹牛肉烏冬餐包一碟口水菜, 一杯可口可肥仔水/花茶。 聽C朗建議要飲水, 所以我同心心媽媽一人叫咗一罐肥仔水。講返個烏冬, 湯水顏色非常瑩光, 飲第一啖有好重麻香, 似芝麻香多過花生, 唔好理顏色, 以無落肉嘅前提下做到咁嘅味係利害嘅。 牛肉應該都係豆樣製品, 而行爽口嘅口感。個湯就越飲越淡, 可能因為入面太多椰菜, 出水溝淡咗。烏冬係正常烏冬, 但唔係好掛汁。口水菜我無點食, 我食菜敏感, 食咗會發ti騰。心心媽媽叫嘅安格斯牛肉漢堡, 跟雙色薯條and 少少綠色嘅物體同一罐快樂肥仔水。包都幾實, 唔係空氣包, 但衰在無焗/煎下。塊patty嘅味道完全係靠啲醬, 完全零汁零juicy感。雙色薯條不過不失。沙爹羊基本上同大陸幾蚊包嘅素羊肉差唔多, 分別只係佢賣既基本上有炸
題外話/補充資料:
臨走時心心媽媽叫我睇下門口果幅肥羅麗莎的微笑, 我就一下子就明白到尼間舖頭嘅selling point。即係你明知佢係假嘅, 你就會想對比下佢同真嘅分別。個focus已經唔響個好唔好味, 而且似or唔似真。