2022-05-11 1886 瀏覽
粉嶺不停開新餐廳,但大多數係茶記、西餐果D,今次終於有間特別D嘅餐廳!!! 由開舖到而家,每日都有人龍。當晚一行四人,由於由朝食到晚,所以到左晚餐時間一D都唔餓,加上有個係小鳥胃,商討之下覺得二人餐已經夠食。二人套餐 $228 – 4餸2白飯2酸梅湯招牌酸菜魚(小辣)唔好以為盤大得個樣,其實料有唔少,魚、芽菜、酸菜、窩筍外、原來仲有水晶粉,如果我知有嘅話,就唔會另外加$18要個粉😂,因為有點過多。魚好滑,但魚味唔重,質地較鬆散;魚皮帶點腥,但可以接受;湯底夠酸,初初食唔覺得辣,但之後越食越辣。水晶粉係闊薯粉,好煙韌,但每條都痴到幾實,加上闊身,有D難夾。敗筆係酸菜好梅😲,應該煮左好耐,一D都唔爽脆。無骨口水雞好好彩係雞髀位,不過唔夠滑,肉質偏實。麻辣醬調味啱啱好;花生夠脆無油益味。秘製雞翼4隻炸粉唔厚,外皮夠脆,友人話好味。雞絲涼粉第一次食涼粉,大力夾佢會斷開,本身無乜味,全靠個麻辣汁,雞絲偏少,但整體味道唔差。呢度嘅酸菜魚同太二比,雖然有段距離,但身為粉嶺少有嘅酸菜魚,價錢平民,全日無加一,份量又多,地點方便,性價比咁高,當然吸引大眾。

二人套餐 $228 – 4餸2白飯2酸梅湯

招牌酸菜魚(小辣)

魚好滑,但魚味唔重,質地較鬆散;魚皮帶點腥,但可以接受;
湯底夠酸,初初食唔覺得辣,但之後越食越辣。
敗筆係酸菜好梅😲,應該煮左好耐,一D都唔爽脆。

無骨口水雞

秘製雞翼4隻

炸粉唔厚,外皮夠脆,友人話好味。

雞絲涼粉

2022-05-09