每年都要頭痛在那裡跟男友慶祝生日, 見到OR朋友推介此餐廳, 便扑搥揀了此地方, 擔心難book位, 所以兩星期前已打去book, book位的waiter好nice, 問我是否普通dinner, 還是慶祝生日, 知道我是for celebrating bday, 仲問我是否需加個chocolate pudding, 我當然要加喇; 先到東涌行一陣, 之後搭巴士入discovery bay, 到餐廳時7點左右, 因天氣炎熱, 所以揀了坐樓上, 已見到有很多一pair pair的couple, 因想順便睇埋disney既firework, 所以揀左近sofa既table, 餐廳裡面燈光陰暗, 每張table都有支candle, 感覺頗浪漫; 原本店長很smart, 專登趁我男友去toilet就走埋黎問我個bday wording係咪正確, 可惜, 佢串錯左, 要我revise, 此事男友已出黎, 佢問我店長黎做咩, 我話無, 問我想order咩姐, 兜唔到添 1) 先叫lemon squash $25 同 Victoria beer $50 - lemon squash真係好好味, 嗜酸

1) 先叫lemon squash $25 同 Victoria beer $50 - lemon squash真係好好味, 嗜酸既朋友萬忽錯過;
2) Caesar Salad $80 - 好大兜, d菜好fresh, 加埋garlic bread dice, bacon wif cheese一齊食, 好好味, as a appetizer, i feel satisfied;
3) Half Grilled Spring Chicken $85 - 初時仲擔心半隻夠唔夠食, 但一上到枱就見份量唔細, 仲有coleslaw同potato wedges as side dish, 自從係澳洲返黎後, 我係hk未曾食過coleslaw, 好missed果種味, i like it; 另外wedges都炸得好脆, with tomato sauce, 簡直一流; d雞就啖啖肉, 我覺得個BBQ sauce麻麻, 反而齋食d雞肉仲好味, 咁先食到雞肉味
4) Salt & Pepper King Prawn $195 - 平時食得多tiger prawn, 今次第一次食king prawn, size果然好大, 竟然有隻dish咁大, 有4隻, 佢已開左邊, 只要用叉拮落去就扯到d肉出黎, 雖然係用salt & pepper grilled, 但食到d蝦肉好鮮甜, 我同男友都對新鮮既海鮮敏感, 一食喉嚨就會痕, 果晚我地食左一隻喳, 喉嚨就"kem kem"聲, 但又好好味, 真係犯賤, 寧願喉嚨受罪都要KO埋佢; 佢仲有已調左味既smash potato, 好好食;
5) Chocolate Pudding $55 - 果晚真係好多人黎呢到慶祝生日, 基乎枱枱都係, 所以對於我咁醒男友黎講, 無咩驚喜, anyway, 依然好appreciate個師傅用朱古力整d字好靚, 但個dessert太甜喇, 我無法接受, 同埋唔夠熱, 不過唔緊要喇, feel到男友開心;
之前見d firework話8點開始, 我地就等, 點知等到8點幾都冇, 都放棄左喇, 所以出去沙灘行下, 又順便去redeem free ferry tickets, 估唔到突然見到遠方閃下閃下, 原來firework改左9點先放, 兩口子一齊咁睇, 實在好romantic

氣氛環境ZAKS真係唔錯, 難得可以偷得半日閒入去Discovery Bay食餐咁好味既dinner, 非常寫意, 真係人生一大樂事, 經過呢晚後, 我同男友都覺得要努力賺錢, 先可以繼續享受, haha

ZAKS的outdoor感覺舒服
不消三分鐘, 外面的天色已黑, 從內裡看, 很美 !!!
Caesar Salad
Half Grilled Spring Chicken - Big Dish
Salt & Pepper King Prawn, 好鮮既大蝦 ...
see, the prawn is as big as the plate .......
Chocolate Pudding wif nice decoration
Lemon Squash - drink如其名, 好酸, 但tasty ...
2010-08-04
慶祝紀念
生日
ZAKS的outdoor感覺舒服
不消三分鐘, 外面的天色已黑, 從內裡看, 很美 !!!
Caesar Salad
  • Half Spring Chicken