2018-02-28 552 瀏覽
開始使用外帶食物盒/ Eco wrap一段時間。決定開始寫黎俾有心人了解下。( 慢慢後補其他經驗) 一來工作要四處去,食飯時間不定。二來為食可以裝住周圍食。三來,環保嘛!等有心都可以考慮自備盒仔。今次外賣食快簡單嘢,趕去開會食住做,四寶河。同收銀姐姐講話,我有盒可以放架。姐姐表示,個盒又幾得意喎。收銀同廚房就係對面,所以我可以直接拎過對面同呀叔叔/哥哥講啦。叔叔話:個盒有兩格可以一邊放粉,一邊放嘢幾好喎。哥哥: 你有冇話點放法?我: 放得到就得架啦!隨便你!最後佢地分開裝,又幾好。( 自己有餐具,膠袋都唔需要) 🤗對我而言個魚皮餃就咸左啲,個湯都有小小咸。其他丸都有彈性唔錯😊40 蚊碗有小小貴左啲。不過店入面既人都welcome 你用盒係價得加分。小分享: 對於自備食物盒外賣,未必個個食店都welcome, 會覺得你怪同煩,阻住流程操作。不過如果可以自己接觸到食品處理的人 or 有個好有決定權要幫你既收銀/ 落單呀姐!件事會容易啲架。🤩🤩🤩當然我明如果可以堂食可能會仲好( 不過有啲店要慳請洗碗都....用即棄既) 做得幾多就幾多啦🤓
( 慢慢後補其他經驗)
一來工作要四處去,食飯時間不定。
二來為食可以裝住周圍食。
三來,環保嘛!等有心都可以考慮自備盒仔。

今次外賣食快簡單嘢,趕去開會食住做,四寶河。
同收銀姐姐講話,我有盒可以放架。
姐姐表示,個盒又幾得意喎。

叔叔話:個盒有兩格可以一邊放粉,一邊放嘢幾好喎。
哥哥: 你有冇話點放法?
我: 放得到就得架啦!隨便你!

最後佢地分開裝,又幾好。( 自己有餐具,膠袋都唔需要) 🤗

40 蚊碗有小小貴左啲。
不過店入面既人都welcome 你用盒係價得加分。