2021-06-06
上年入咗MARCO POLO HONGKONG HOTEL嘅會籍。可以喺佢旗下酒店任何一間食自助餐都會有折。今日就去咗酒店大堂洒廊,食佢嘅半自助餐。沙律冷盤和海鮮選擇很多,各式各樣,最主要係有我至愛的生蠔都是任攞任食,不用配給。每台還會放一籃麵包再加牛油和其它醬料於餐枱上,任君食用。而餐湯我揀了忌廉蘑菇湯,新鮮的蘑菇打成蓉加入忌廉同煮香氣逼人,而且仲食到粒粒的蘑菇很有口感,值得讚。主菜要咗香煎三文魚配法邊豆,三文魚煎得十分之乾身嚡口。好彩啲配菜夠嫩醬汁夠香,但因之前食沙律冷盤,凍海鮮和生蠔已經食得太飽,所以三文魚只食了一片仔,避免浪費,剩返其餘嗰啲畀曬屋企人夾硬食。另一個煮菜係餐牌冇寫嘅燒牛肉,要咗5成熟。牛肉粉嫩軟滑,好好食,略嫌配菜過多食唔曬 。最後甜品我揀咗每款各一,雖然食得很飽但裝甜品的是第2個胃,所以食完甜品做結尾,感覺幸福滿滿的。
每台還會放一籃麵包再加牛油和其它醬料於餐枱上,任君食用。