2010-06-15 16 瀏覽
幫襯過N次聰嫂,自從第一次試過之後,令我難以忘懷,想吃甜品就會想起聰嫂,成為我至愛的甜品店!新都城和厚德店都食過幾次,個人覺得分別不大。極力推介--榴槤水晶珠:好多榴槤肉,感到整碗都是果肉,與冰混合,食落好冰涼,加上榴槤香味,水晶珠大大粒,有口感,亦令賣相更美。每次去到都想食,但又想試其他,好難抉擇!榴槤黑糯米:同榴槤水晶珠相近,只是將水晶珠變成黑糯米,而且比較飽肚。龍眼椰果冰:不愧為招牌甜品!好清甜,好多龍眼肉,冰和果肉的份量適中,還有粒粒椰果,好足料!夏天吃最適合,喜歡龍眼的人必試!可以一試--榴槤pancake:榴槤肉和cream的比例剛好,如果大件些就好了,哈哈。杏汁芒果豆腐花:有芒果肉,整碗香濃芒果汁,豆腐花滑溜,杏汁是一驚喜,好香,與芒果豆腐花又幾夾。薑汁意大利涼粉:像意粉形狀的涼粉,幾特別,又有口感,好似食麵。我最怕薑太辣,這裡的薑味適中。可以不試--開心樂園:只是生果/椰果/水晶珠等混合,沒特別。紅/綠豆Q果:落單時店員建議才試,賣相精緻,水晶皮厚,內餡也不特別,而且味淡了些。糯米滋:OK,糯米軟熟,餡亦多,好飽肚,建議食其他甜品更好。楊枝金露:普通,有好香濃芒果汁,但

新都城和厚德店都食過幾次,個人覺得分別不大。

極力推介--

可以一試--

可以不試--
開心樂園:只是生果/椰果/水晶珠等混合,沒特別。
楊枝金露:普通,有好香濃芒果汁,但沒特別,不用特別試。

聰嫂除了甜品整得好食,而且每款都好足料,絕不欺場,而且價錢合理,抵食好食!每逢假期夜晚門口好多人等位,只能匆匆吃完離座。平日夜晚少人些,就可以慢慢歎了。座位較迫,入座離座都要小心翼翼。

每次入去都有好大陣榴槤味,不喜榴槤的人士要留意了。