2019-11-28
放假天拍下拖,同男友又嚟到the oyster house嘆下西餐,因為無訂枱,大概6點多就來到餐廳。餐廳環境好舒服,fine dining的氣氛,但價錢好平民,所以想chilll下,非常推介這裡。starter先叫幾隻生蠔,今日試左3款,先到淡到濃開始。首先是美國Yellow stone,口感爽甜而細膩分明。接着是南非的rollex,非常重海水味,感覺即捉即食般,亦好creamy!最後就是Irish Rock,蠔味較淡,但入口爽身甘甜!每一款生蠔都非常新鮮高質。ceasar salad同樣好出色,首先醬汁調得好濃郁,每塊菜都沾滿醬汁,另外烤芝士香濃鬆脆,勁好食!再來生蠔濃湯,口感非常creamy,充滿蠔味,而且入面真的有一粒完整的蠔,呢一刻都非常回味!男友的黑松露磨菇湯都非常不錯,濃湯內有粹磨菇,好有口感,松露好香!同樣口感細滑!配上餐廳自家制麵包,麵包比較有咬口,典型經常會在歐洲吃到的包。帶子也是我的最愛,帶子很大隻,內裡保持嫩滑,醬汁配上日式野菌木魚汁,配搭新鮮,而且口感清爽,好開胃主菜點了份美國安格斯肉眼,五成熟,肉質好稔軟,肉汁豐富!一份都夠兩人食!甜品香蕉太妃pie,甜度剛
starter先叫幾隻生蠔,今日試左3款,先到淡到濃開始。
首先是美國Yellow stone,口感爽甜而細膩分明。
最後就是Irish Rock,蠔味較淡,但入口爽身甘甜!每一款生蠔都非常新鮮高質。 ceasar salad同樣好出色,首先醬汁調得好濃郁,每塊菜都沾滿醬汁,另外烤芝士香濃鬆脆,勁好食!