2016-04-22
講起大角咀既美食,點可能無聽過「金船長」呢個大名😳😳😳😳
金船長一向都會好full, 所以如果你地想去食就最好提前book位! 入到餐廳內你會發現餐廳好多擺設或者佈置都好似船上裝飾一樣,好有係海上正在航行既氣氛! 我地order左幾款唔同既食物:1)黑松露菌醬意式馬斯卡普芝士夾心比蕯(6寸) $108
2)蜜糖焗豬手配蜜糖燒汁 $168
3)黑牛 $30
4)心太軟朱古力布甸 $48
5)金船長梳乎厘- 原味、朱古力味、橙味、薑味$48 你地知唔知黑牛係咩呢🤔其實「黑牛」係其中一款懷舊西餐廳才可見的fushion飲品,即係將朱古力雪糕加到可樂裏,黑撞黑既配搭,加上冰凍清涼雪糕與衝擊味蕾既可樂,呢隻狂牛就係咁研發出黎!當黑牛黎到既時候,侍應仲好細心提醒我要小心🤔🤔🤔我最初都唔明點解😅 當我嘗試將雪糕往下沉既時候,呢杯野忽然有勁多泡發左出黎😱😱😱原來當雪糕同可樂撞埋一齊會產生大量氣泡🙈🙈💦唔講真係唔知😝😝😝問到佢地既招牌菜,佢笑住咁話,你地一定要試下我地既得獎作品!就係呢個驚陣美食界既「黑松露菌醬意式馬斯卡普芝士夾心比蕯」😱😱😱😱 開頭心諗有咩咁特別啊,應該都只係普通piz
1)黑松露菌醬意式馬斯卡普芝士夾心比蕯(6寸) $108 2)蜜糖焗豬手配蜜糖燒汁 $168 3)黑牛 $30 4)心太軟朱古力布甸 $48 5)金船長梳乎厘- 原味、朱古力味、橙味、薑味$48
開頭心諗有咩咁特別啊,應該都只係普通pizza,只不過用左黑松露姐🙄🙄 但上菜既時候我地都呆左😅😅佢雖然話係Pizza, 但實則係好似夾餅+鬆餅咁,表層係用芝士粉制作並烤焗而成,係會feel到外脆內軟個種感覺好突出,裡面則以黑松露菌醬作餡料,口感香濃幼滑,而且佢仲介紹有幾種不同食法:
1. 可以就咁一片片食
2. 用兩塊pizza夾住當夾餅/熱香餅咁食
3. 配合特制醬汁酸酸甜甜清新開胃
4. 加埋西式小豆芽菜減低油膩感
當然,食法又豈至這4種,如果你有更加創新既食法,不防一齊交流交流😏😏😏
就係呢款:蜜糖焗豬手配蜜糖燒汁 168
而今次order既呢個豬手係特別用蜜糖焗制而成,雖然佢係用焗既方法,但有別於平時食開既焗制食物,佢不單止無因為焗既過程蒸發左原來既水份,反而多左一種好香滑既感覺,就算用刀直接切下去也輕而易舉,好似切緊一個jelly咁😱😱 加上,佢加左蜜糖甜甜黏黏的,與豬手本身的質感很搭配!👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻黎到真係必點之選!❤️❤️❤️❤️我地食完之後都唔係好夠喉😩😩😩
我地叫左金船長梳乎厘-橙味!因為佢地既梳乎厘係即叫即做,所以都要等約10幾分鐘!睇番上面張相都見到,金船長既梳乎厘足足大過個甜品杯😱😱😱 而且真係脹卜卜軟綿綿,入口即溶,完全唔係浪得虛名!!!📢📢📢😳❤️有無見過日本既布甸,佢真係好似布甸咁可以左右擺動,識震架😂😂😂😂 味道方面係好清香既蛋白味,夾雜住淡淡清香既橙味,唔會太甜,好適合我地一班又鐘意食甜品又想減肥既女生❤️❤️❤️❤️😍