2012-09-24 2099 瀏覽
honey帶我來這家餐廳,給我一個surprise之前已經有看過這餐廳的食評,覺得環境別緻很想一試的~終於食到梗係開心搭的士入去的途中見到一些豪宅~想不到大埔有那種豪宅區啊~~~餐廳有分室內同室外,我們一早訂了室內,一來怕熱,二來怕有蚊咬我...><呢個就係室外環境,都幾有情調,可惜黑ma ma睇唔到個湖~室內樓底好高,主要是白室的牆配上簡單的燈光和佈置,感覺很有風味,寧靜優雅。menu都算好多野揀,可以揀set或者a la carte如果平日去食會抵d,因為可以a la carte點加少少錢轉set或者加甜品點了一客無骨豬手及一客鮑魚牛柳拼紅酒汁(7成熟)set 有麵包、湯、飲品同甜品(平日可以加半價食其他menu上的甜品)雜菜湯夠酸味,不像是茄膏的樣子...因為口感很稀....很水....好在味道不像水...但如果加一點辣可能會好一點白湯我覺得好一點,有不錯的忌廉味,口感雖然偏稀,不過味道都可以接受,賣相倒是不俗。無骨豬手,很適合我這種懶人,可以成舊放入口~~hahad皮夠脆,好重豬味卻不帶咸味,後來才醒起menu上的不是咸豬手,唔知係咪用料比較新鮮所以唔想用咸的方
honey帶我來這家餐廳,給我一個surprise
之前已經有看過這餐廳的食評,覺得環境別緻很想一試的~
終於食到梗係開心

呢個就係室外環境,都幾有情調,可惜黑ma ma睇唔到個湖~
menu都算好多野揀,可以揀set或者a la carte

點了一客無骨豬手及一客鮑魚牛柳拼紅酒汁(7成熟)

無骨豬手,很適合我這種懶人,可以成舊放入口~~haha
d皮夠脆,好重豬味卻不帶咸味,後來才醒起menu上的不是咸豬手,唔知係咪用料比較新鮮所以唔想用咸的方法去蓋左陣豬味~haha
好大碟,我們二人都食唔晒一碟
我最喜歡都係牛柳,上面的兩粒鮑魚有d韌.....唔夠入味,不過我食到海水味,好似幾新鮮。
牛柳初初切落去好硬,以為太熟,後來換左把刀又ok,原來是外面煎到脆脆地,入面仲好juicy。
入面仲係紅紅地,不過無血林林,所以我接受到,外面好香脆,無燶味,內裡軟林林帶有牛味,d汁鎖得唔錯。不過食唔到紅酒味。
是日跟餐甜品是芒果布丁,好香濃的芒果味,不過唔夠滑,口感有點粉。

餐飲無咩特別。

此餐廳的服務我覺得很不錯(雖然見到有些朋友的食評把它罵得很差),我認為良好的服務加分不少:
1. 主菜來到,但我們未飲完湯,個waiter會問我介唔介意佢放低主菜,仲話主菜太早來唔好意思
2. 叫waiter幫我地影相,並不會是是但但,其中兩個waitress仲幫我地執靚食物個位先影
3. 我地傾緊計佢要加水/上菜時會話唔好意思阻住我地...=0=
4. 加水非常主動(我是水怪,所以好欣賞)
5. waiter/waitress有禮得黎又唔會係煩住你果隻,我覺得恰到好處

整體來說,雖然呢一餐唔平,不過我覺得d錢俾得好gur~~hahaha
2012-09-22