1K
2024-01-30 254 瀏覽
今晚和老友到裕民坊, 第一眼就被那 東羅 泰館 泰國菜吸引,  餐廳門面好闊, 裝修亮麗, 座位整齊,  牆上燴畫幾特別.   店員招呼有禮. 先送上熱茶及餐牌.食品款式多, 泰式小食,  串燒....豬, 牛,  雞,  飯, 麵也有咖哩.......價錢中肯.我們叫了個二人套餐, 湯, 前菜, 主菜, 飲品各 X 2,  大家可以各選一款. 餐茶,  熱香桃花茶,  有桃花香味, 天氣凍, 熱熱花茶有助暖胃. 餐湯,  我叫了 泰館冬蔭功湯,  泰式著名酸辣海鮮湯, 有大蝦, 肉質彈牙, 好鮮甜, 還有草菰, 香茅, 足料靚湯,  有水準. 泰館肉碎冬瓜粉絲湯, 好熱, 芫茜味夠濃.前菜:   有六款, 可以揀兩款.  我們選了青芒酸薑牛油果米紙卷, 一客4件,  顏色組合好漂亮. 米紙卷入邊有牛油果, 蘿蔔, 木瓜絲, 好新鮮, 夠凍又清爽,  酸酸甜甜又有少少辣…幾醒胃!另一前菜:  泰北豬頸肉芒果沙律,  顏色鮮豔, 芒果,  車厘茄, 蘿蔔絲好新鮮.  豬頸肉, 烤得表面焦香,  帶點濃濃的燒烤味,  吃起來肉味濃, 加上酸酸甜甜的醋汁, 不錯. 主菜,  芭堤雅烤脆燒雞半
裝修亮麗, 座位整齊,
牆上燴畫幾特別.   店員招呼有禮.
先送上熱茶及餐牌.
食品款式多, 泰式小食,  串燒....
 餐湯,  我叫了 泰館冬蔭功湯,  泰式著名酸辣海鮮湯,
泰館冬蔭功湯
泰館肉碎冬瓜粉絲湯, 好熱, 芫茜味夠濃.
前菜:   有六款, 可以揀兩款.  我們選了
青芒酸薑牛油果米紙卷, 一客4件,  顏色組合好漂亮.
青芒酸薑牛油果米紙卷
酸酸甜甜又有少少辣…幾醒胃!
泰北豬頸肉芒果沙律
主菜,  芭堤雅烤脆燒雞半隻, 即叫即燒,  用金屬鍋盛載, 擺縈碟好美, 上檯熱騰騰.
芭堤雅烤脆燒雞半隻
燒雞烤得外皮微焦香脆,  口感嫩滑,  蜜味雞肉香, 超好食.
糖膠腰果,  好香脆.  棕櫚糖麵包糠第一次食, 帶來驚喜.
另一主菜:  街頭虎蝦炒金邊粉,  主角虎蝦大大只,   金邊粉伴有芽菜, 碎花生, 辣椒.
街頭虎蝦炒金邊粉
金邊粉 炒得軟滑煙韌, 調味正.  加上芽菜絲好爽, 碎花生烤得香脆.  來一口金邊粉, 一口鮮蝦啖啖肉,  彈牙爽口,  沾些醬汁, 酸酸甜甜, 加些小辣, 更滋味.
食物款式多選擇,  價錢老實,  服務員態度殷勤, 使人感覺良好.  值得去 .
泰館冬蔭功湯
青芒酸薑牛油果米紙卷