2018-05-11 5936 瀏覽
前排聽朋友仔講 Atum 推出咗一份好靚既下午茶餐,於是就相約來到尖沙嘴 K11 試下。我哋大約四點幾到,餐廳好多人,但興幸坐到我哋想坐既窗邊位!樓底好高,摩登既格調,外邊仲有樹影射入黎添,好舒服呀!餐牌上有好多鹹點同甜品選擇,我哋點個 high tea set for two 就好了!首先上既係一人一份「蔬菜沙律」;以柚子醋調味,好開胃喔!然後就到下午茶,白色長方形碟上放上鹹甜相隔既 finger food,頗整齊而且很有美感!其中最愛鹹點有「紅菜頭三文魚」同「蟹肉沙律」;前者以威化脆餅作底,三文魚油脂很平均,很肥美;後者以青瓜作底,清新而且淡淡蟹肉。第二行有四款可愛既朱古力,然後就係「吞拿魚他他」配粉紅色脆身餅底,「鵝肝凍批」配威化脆餅。再來甜品部分,「紫薯朱古力撻」有食用花作點綴,紫薯蓉不會太甜太膩,好好味喔!仲有兩款以朱古力為主既法式蛋糕…三文治係迷你版既 open sandwiches;其中有烤巴馬火腿配南瓜蓉,忌廉芝士等等。最後,就係馬卡龍啦!分別係朱古力,咖啡,開心果同雲呢拿味,款款都甜度適中呢!下午茶當然要配番杯無酒精既 mocktail 啦!個人推介「菠蘿香茅薑味梳打
Garden Salad

Tuna
Foie Gras Terrine
Purple Yam Chocolate Tart
Moelleux
Parma Ham Chips with Roasted Pumpkin Puree
Macaroon
下午茶當然要配番杯無酒精既 mocktail 啦!個人推介「菠蘿香茅薑味梳打」,雖然菠蘿味不重,但有我鍾意既香茅香味喔!
Pineapple, Lemongrass Ginger Ale & Elderflower, Peach Juice Mocktails
2018-05-06
Garden Salad