2024-02-27
懷石料理作為日本嘅fine dining,畀到食客嘅唔單止係味覺嘅享受,其獨特同精緻嘅擺盤都唔少得。最近去嘅呢間“夢”就將呢種特色演繹得非常好。擺盤非常吸引,唔少fd見到我社交平台嘅相片,都表示驚艷,仲主動問餐廳嘅資料。用杯仔裝住嘅係燒粟米海草沙律,原黎上面嘅泡泡都別具心思,係同草莓打發成嘅泡泡,入口就係好自然嘅草莓香氣。入面仲有提子同埋番茄仔,整體感覺就係酸酸甜甜好開胃。呢度其中一個擺盤特色就係師傅會按照四季做主題做擺盤,由於都踏入春季,因此師傅用咗好多花做擺盤。睇落真係打卡感一流,都唔捨得整散佢。由淡味食到濃味。果凍用咗粟米水整,淡淡嘅粟米香,左上角好似餃子嘅其實係蘆筍,嫩口嘅,右上角煙熏八爪魚好淋,炸物係櫻花蝦蝦芋。裝飾刺身擺盤嘅原黎係總廚自己畫嘅第六幅畫,真係有d藝術家嘅DNA。刺身分別係帶子、鮫鲽魚(右口魚)同埋平政魚,帶子口感比較實,師傅特登用竹炭鹽調味,因為豉油會太濃味;鮫鲽魚永酸汁調味,不油不膩,平政魚肉質緊實,魚味重。素麵上面嘅係炸松葉蟹肉,不過就唔係蟹棒,係似蟹肉忌廉薯餅咁。面上再有櫻花蝦釣味。目光魚煎香好正,肉質緊實,加上本身全條軟骨,可以放心進食。下面嘅係紫菜包
目光魚煎香好正,肉質緊實,加上本身全條軟骨,可以放心進食。下面嘅係紫菜包明太子魚肉,肉質彈牙,似菱魚球嘅口感。
北海道糯米risotto我好鍾意,因為改用糯米之後口感好好多,唔會有傳統risotto米粒好生嘅感覺,上面加上黑松露片,即刻高級曬升華曬。
最後嘅甜品又係好靚,主題係櫻花樹下嘅戀人,一次過食曬燒丸子、果凍、牛奶布丁、雪糕,一次過滿足曬甜品嘅欲望
總結:食物水平高,賣相又靚,打卡一流。服務唔錯,店員好好禮貌,全部菜式都會詳細介紹,離開仲會提醒客人小心梯級。師傅都好nice幾健談,一次好好嘅用餐體驗。大事大時大節想揾間好睇又好食嘅餐廳,呢間真係諗得過