2023-05-08
上星期另一伴生日,小編神神祕祕咁地帶佢去左上環荷李活商業中心呢間小編睇中左好耐,一間頗有情調既法國餐廳@bacchuswinerestaurant享受二人浪漫時刻💕💕我地order左2份$888/guest 既5 course Set, 餐廳店員都非常親切,會好細心咁向用餐既客人介紹menu既items既origin, ingredients同ranking。了解我地當下需要去介紹飲品,nice 💕🍸Appetizer:1. Le Boite 意思即係the box,呢個盒子入面載有一個好精緻既小金屬罐,麻雀雖小但五臟俱全,最頂層係Cristal Caviar, 入面有Rosemary celery roots pannacotta,最底有黎自法國🇫🇷一個high-end brand “Petrossian” 既Smoked scallops,每一匙舀齊3層放入口就係滋味既享受❤️2. L’ Asperge 食材係黎自Les Landes 既白蘆筍,隻流心日本蛋係以63度製作,配合Maltaise sauce呈上。味覺同視覺享受都滿分!🍸Pre-Main: (Chef’s spec
🍸Appetizer:
1. Le Boite
2. L’ Asperge
🍸Pre-Main: (Chef’s special)
大廚以最高級 5J 既iberico ham 去煮既risotto Risotto做既pre main畀客人去準備享用之後既main
🍸Main:
1.來自法國Brittany 既Le Rouget 係比較稀有既魚,漁家需要坐船仔逐條釣上黎,呢一碟個口感係非常豐,既有ratatouille伴住食,仲有一塊小酥皮剩載住,沾著用魚骨魚頭熬製既汁絕對感受到法國菜果個細緻感!
2. Crispy Pork belly
以12小時慢煮既豬腩部位,其中一面係煎到超級香口!個sauce就係用醃製完豬腩肉嘅醬汁整成嘅!
🍸Pre-dessert:
Champagne sorbet個雪芭超級creamy,濃厚既牛奶味同香檳原來係咁夾😍
🍸Desserts:
1. LE RHUM BABA
呢個Rum既酒漬蛋糕非常精緻!真係靚到你唔捨得食❤️
2. LA TARTE AU CHOCOLAT
超濃既朱古力撻very nice, 上面仲有d金薄每啖都食得極滿足!為呢一餐生日飯成為完美既ending❤️
仲有不得不推薦既係,佢地法國進口既craft juice 係超級好味!當日上左Merlot 同Mango 兩者都驚艷到我👍🏻
💥 Bacchus Wine & Restaurant (上環)
📍 上環荷李活道233號荷李活商業中心3樓
#美食 #香港美食 #吃貨 #相機食先 #tagforfood #foodie #foodlover #hkrestaurant #gastronomy#hkigfood #hkfood #hkfoodpic #hkfoodstagram #hkfoodshare #hkfoodlover #hkfoodie #hongkong #hongkongfood #hkig#hkgirl #hongkongfoodies #香港美食 #相機食先 #食好西 #mm7 #mm7.foodie#打卡好去處#高質餐廳#上環美食推介#上環美食#finedininghk#secretgarden #FineDining #BacchusHK #FoodieParadise #Frenchfinedining #hkdining