2019-06-13
約咗朋友gathering,揀咗去銅鑼灣搵食本來book咗間餐廳,因為趕唔切,所以唯有搵過第二間🤔搵附近餐廳嘅時候,發現咗呢間「米走雞Deluxe」而咁啱我同朋友都未食過雞煲咁就決定食呢間喇!上到去可能太早,唔算好多人,而且一入去就有位。呢度有2款雞煲可以揀,其餘就係普通打邊爐湯底另外有張點菜紙就有打邊爐料可以揀。因為朋友唔食得辣,所以就揀咗芝士雞煲身為芝士怪嘅我就揀咗激量🙈揀完之後,店員就拎咗醬料籃過嚟,都係平時打邊爐有嘅醬料,例如蔥,生蒜,乾蒜,紅辣椒之類過咗一陣,個雞煲就上枱喇個雞煲係要按店員指示先可以打開蓋同埋食嘅時候係唔可以攪啲芝士,如果唔係,啲芝士喺煲底係會燶嘅。由於太多芝士,所以食食下啲雞變得好咸,我地就叫咗一渣竹蔗茅根水,食雞煲食到尾聲,店員會主動加清湯俾你打邊爐,亦可以加芝士,我地當然揀咗加清湯。見到枱枱都叫咗響鈴,所以我地都叫咗一客響鈴用嚟打邊爐,響鈴每條都勁大條,一籃有6條。兩個人賣單大概400蚊度後記:其實食完雞煲,已經有啲飽。所以如果2個人食,唔太大食嘅話,就唔好叫咁多嘢喇,咪做大嘥鬼😜另外,就算你用唔用醬料,都要俾醬料費架,同埋平時對芝士無咩熱愛嘅人可以揀返
本來book咗間餐廳,因為趕唔切,所以唯有搵過第二間🤔
搵附近餐廳嘅時候,發現咗呢間「米走雞Deluxe」
而咁啱我同朋友都未食過雞煲
咁就決定食呢間喇!
上到去可能太早,唔算好多人,而且一入去就有位。
呢度有2款雞煲可以揀,其餘就係普通打邊爐湯底
另外有張點菜紙就有打邊爐料可以揀。
因為朋友唔食得辣,所以就揀咗芝士雞煲
身為芝士怪嘅我就揀咗激量🙈
過咗一陣,個雞煲就上枱喇
個雞煲係要按店員指示先可以打開蓋 同埋食嘅時候係唔可以攪啲芝士,如果唔係,啲芝士喺煲底係會燶嘅。
兩個人賣單大概400蚊度
後記:其實食完雞煲,已經有啲飽。
另外,就算你用唔用醬料,都要俾醬料費架,
同埋平時對芝士無咩熱愛嘅人可以揀返普通