2020-01-21
上次行過睇到個大招牌已經好有興趣,淨係睇名就睇唔出食咩,但總係覺得喺呢到食夜晚好似好有feel。今日準時收工,約埋朋友去睇吓究竟係咩葫蘆賣咩藥!門口嘅霓虹燈招牌好有特色,既有舊式味道又有新式Modern感覺,所以好多人都會嚟打吓卡。門口有放置大型餐牌同推介菜式,原來呢到係食泰國fusion菜!到步嘅時候啱啱開始晚飯時間,都有一兩個人等緊位,但暫未見有人龍。餐廳樓高兩層,用霓虹燈同香港地道設計作為舖頭主題同裝飾。 樓上空間都幾闊落,不過燈光偏暗而且枱比較細。餐牌食物種類唔算好多,但一般常見嘅菜式呢到都有,仲有做晚市套餐。我哋最後叫咗一個主食同一個dinner set,細細哋又可以試吓唔同嘢。睇落賣相都唔錯,人哋話夾埋蒜頭一齊食可以殺菌,但點都要試吓原汁原味先嘅。就咁食,生蝦少咗蝦味亦都唔係好夠鮮甜,個酸辣汁調較得尚可,點咗嚟食可以帶出蝦味。以為沙律細細地,點知都幾大份!木瓜爽口但唔會太硬,除左木瓜之外都有好多菜。套餐都係一人用,所以小食都一件起兩件止,但味道都唔錯。炒金邊粉個樣配埋個盤感覺舊式又地道,蝦嘅大小中等爽口彈牙,而且都幾多。亦都幾欣賞某幾樣重味嘅配料會放碟邊,例如辣椒粉同花生,
套餐仲包一杯指定飲品同一個小甜品,或者可以加錢轉其他飲品都得。
食咗個細細嘅椰青大菜糕唔係好夠喉,所以最後嗌多咗個食泰國嘢必食嘅芒果糯米飯!
糯米飯砌成小山丘,上半係青色嘅椰汁斑蘭味,下半係蝶豆花味。芒果切好放兩邊,雖然睇落色水偏淺同乾身,但味道清甜帶少少芒果香,配埋椰汁飯甜度啱啱好。