2008-05-14
翠苑ge茄牛湯粉真係百吃不厭,我已經唔係第一次食,依然覺得好好食,令我忍唔住要上嚟寫吓好評俾佢。嗰日同朋友叫咗2個set,一個係蕃茄牛柳粒湯螺絲粉轉豬扒包餐,另一個係咖哩牛腩農夫包餐。1) 蕃茄牛柳粒湯螺絲粉餐:首先講吓個茄牛湯粉,平時佢係俾通粉架,唔知點解嗰日轉咗螺絲粉,一樣咁好味,個湯好有鮮茄味,加埋啲牛柳粒,更加帶出湯ge鮮味,同埋見到啲茄油浮晒上面就知個湯都應該煲咗唔少時間,所以先有咁好味,而且食完唔會覺得口渴,應該無咩味精,通常我都會食完啲粉再飲埋個湯;我地加錢轉咗豬扒包,個包脆卜卜,塊豬扒好"林",加埋夾咗洋蔥(洋蔥係炒過的),又香又鮮甜;金牌凍咖啡,喺冰上再灑上一啲咖啡粉,令成杯咖啡更香濃,個樣又吸引啲,一個字-"正"!!2) 咖哩牛腩農夫包餐:農夫包外脆內軟, 麵包質感夠"煙un", 咖哩牛腩又炆得夠"林",啲咖哩汁好好味,唔太辣,用嚟點麵包食一流,不過個農夫包size真係大咗啲,最好多啲人share會好啲;個蕃茄湯其實同湯粉嗰個湯底差唔多,都係咁好味,咁有茄味。雖然環境就麻麻地架啦,尚算坐得舒服同埋乾淨,而且勝在夠平夠抵食,我一定會再繼續幫襯。