2018-09-10 522 瀏覽
一直都有去開上環四方街間茶咖宅,中上環brunch 餐廳嚟講性價比算不錯,重點係可以中西合璧,同friend 嚟食,可以一個叫egg benedict/ all day breakfast, 另一個叫啲好地嘅叉蛋飯,仲可以歎返杯港式奶茶,係不錯嘅選擇!知佢最近開多咗間分店叫茶咖里,當然都要去試吓啦... 講真,呢兩間啲選址都有啲辟辟地,都係開喺啲掘頭巷,好彩佢放咗個易拉架,如果唔係真係揾唔到...由於間餐廳喺公廁附近,所以開首都有諗過去返四方間分店算了,不過行到入去,感覺好好多了,地方都算乾淨企理,仲有啲好生鬼嘅招牌!餐廳有啲室外位,有把大風扇都幾涼快,不過我都係選擇坐入面一如往常都係點佢地個經典常餐 - 叉通配炒蛋多士, 再加杯latte...$44 + $6 配latte炒蛋不錯,不過個叉燒通粉就麻麻地,份量雖然十足但湯底同味道就一般,個人覺得茶咖宅好味啲!用公雞做咖啡杯幾有創意餐廳裝修都有啲模仿七八十年代嘅茶餐廳,枱上面有啲公仔紙,用埋公雞碗就真係好夠影相打卡位!

餐廳有啲室外位,有把大風扇都幾涼快,不過我都係選擇坐入面

用公雞做咖啡杯幾有創意