2023-03-16
朋友同我一樣中意食餃子,但原來佢喺荃灣番工咁耐,一直都無食過餃子屋😯,可惜當日係星期二,餃子屋例休,只好嚟呢間位於路德圍,評價唔差嘅餃子店。當日晚上6點半,可以直入,大概7點左右開始多人。餐廳餐具全部都係即用即棄,連裝煎餃都用紙碟,唔太環保🙉。皮蛋 $20我個人比較中意食熱嘅皮蛋,因為皮蛋味香濃D同埋蛋白位會淋D彈D,所以我麻麻地呢個凍皮蛋。😅韭菜拼芝士煎餃10隻 $51餃子煎到兩面金黃,食果陣少少脆口。友人中意食韭菜,話四款中最好就係佢,但我自己食韭菜會脹氣,所以無食。芝士餃內雖然有粟米粒,但唔會蓋過芝士味,反而增添口感,亦令餃子無咁溜😋。香菇拼芫茜湯餃10隻 $48兩款都做得唔錯,菜肉比例大概4比6,所以好濃菇同芫茜香。我自己比較中意芫茜味,入口好似飲緊芫茜湯咁濃😆🤤。另外,個湯都好好飲,唔腥、唔鹹、幾甜,仲有瑤柱碎,飲完唔會口渴。👍呢度餃子飽滿、餃皮算薄、肉餡彈牙、菜比例高,無論湯餃定煎餃都好味😏。唯一要彈餐廳抽風問題,由於多人叫煎餃,全店瀰漫著油煙味。😶餐廳除左可以現金同八達通付款外,仲有WechatPay同Alipay,但前題係要老闆在場先用到😂 當晚老闆唔喺店內,所以只能用
皮蛋 $20
皮蛋
韭菜拼芝士煎餃10隻 $51
韭菜拼芝士煎餃10隻
芝士煎餃
香菇拼芫茜湯餃10隻 $48
香菇拼芫茜湯餃10隻
兩款都做得唔錯,菜肉比例大概4比6,所以好濃菇同芫茜香。
香菇湯餃
芫茜湯餃
我自己比較中意芫茜味,入口好似飲緊芫茜湯咁濃😆🤤。
餐廳除左可以現金同八達通付款外,仲有WechatPay同Alipay,但前題係要老闆在場先用到😂 當晚老闆唔喺店內,所以只能用現金。