2021-03-15
每次搭車經過荃灣,都會比Chalet吸引咗我嘅目光,小木屋嘅外表,入面好昏暗咁,有一種好神秘嘅感覺🤨又有聽過朋友介紹話係「荃灣高質西餐」🧐今日終於有機會一探虛實🤓今次試咗set lunch,送餐湯、餐包同嘢飲😋 主食就揀咗一牛一豬😋🥩 澳洲穀飼西冷牛扒 ($138)牛扒好厚身,牛味幾濃,叫咗五成熟一切開入面半生熟啱啱好🥰肉質好綿,同平時食開嘅草飼牛有啲唔同😋😋食落唔算太肥,但美中不足嘅係牛扒邊位有少少筋🥲🍎 烤加拿大豬鞍配焦糖肉桂蘋果 ($148)開頭有啲好奇點解豬反而貴過牛🧐食完就覺得物有所值😆😆厚切嘅豬鞍味道濃郁,平時好怕啲豬扒煎到太乾會好鞋,但呢個唔會,肉質軟腍唔乾😂同蘋果醬好夾,配上焦糖肉桂蘋果,酸酸甜甜咁食落幾得意👍🏻個人比較鍾意豬多過牛🤤🤤Set lunch本身送咖啡或茶,但係我哋就加咗錢轉特飲😛🍍 Passion ($38)穩陣之選,熱情果菠蘿同芒果,無得輸🤤杯加埋頂草帽仔好得意,好啱打卡,飲落原來都幾大杯😆🍓 Girl Generation ($38)一聽個名就覺得好少女心,好想試下😆果然好靚,有個冰兜仔裝住啲士多啤梨肉好靚🤤飲品又靚又好飲,有驚喜🥰我覺得以荃灣區來講算
今次試咗set lunch,送餐湯、餐包同嘢飲😋
主食就揀咗一牛一豬😋
🥩 澳洲穀飼西冷牛扒 ($138)
🍎 烤加拿大豬鞍配焦糖肉桂蘋果 ($148)
Set lunch本身送咖啡或茶,但係我哋就加咗錢轉特飲😛
🍍 Passion ($38)
🍓 Girl Generation ($38)
我覺得以荃灣區來講算係價位比較高少少,但係食物同飲品都相對高質,而且環境幾舒服,有啲外國渡假feel好relax咁,Lunch都抵食,值得一試👍🏻