荃灣好多嘢都好,就係衰在無咩台式食店!😏直到我遇上「你妳」,簡直係我呢個台菜控嘅救星!​呢間新開嘅粉紫色小店,位於南豐中心對面,位置好方便!人均約100,食物大大份,感覺都唔錯。除咗有魯肉飯、牛肉麵、乾拌麵、鹽酥雞、炸花枝丸,仲有鐵板手作芋泥吐司及仙草糖水等!!簡直係一個台灣人氣美食嘅集合體,正正子!😝​▲「你妳」好似將台灣嘅所有小食集合埋一齊咁,好豐富!✦ 鹽酥雞花枝丸魯肉飯第一下見到呢個飯,真係比佢個份量嚇一嚇,佢哋收78,真係比返78嘅料人!炸花枝丸都有4粒,鹽酥雞都有一個拳頭咁多,仲有溫泉蛋及魯肉飯等等,真係好大份!至於味道,我會覺得偏濃,花枝丸微甜爽口,鹽酥雞唔乾柴,唯獨係魯肉飯,雖然夠香,但乾咗少少。​✦ 士林香腸烤雞腿乾拌麵又係大份到爆,雞槌都有3個!仲有好多惹味嘅士林腸,感覺幾好食,但同魯肉飯一樣,個乾拌麵太乾,夾上嚟係一餅餅。​✦ 肉鬆芋泥吐司佢個芋泥餡好香滑濃郁,抵讚!配埋個肉鬆,口感又滑又沙沙地,好味!​✦ 燙青菜 同台灣一樣,會加魯肉汁係上面,正常發揮,算係幾好味。​✦ 炭培烏龍珍珠奶茶(跟餐)​奶同茶嘅比例幾好,夠香滑,略嫌珍珠唔夠 煙韌。​✦ 蜂蜜綠茶(跟餐
▲「你妳」好似將台灣嘅所有小食集合埋一齊咁,好豐富!
鹽酥雞花枝丸魯肉飯
✦ 鹽酥雞花枝丸魯肉飯
士林香腸烤雞腿乾拌麵
✦ 士林香腸烤雞腿乾拌麵

肉鬆芋泥吐司
✦ 肉鬆芋泥吐司

燙青菜
✦ 燙青菜
同台灣一樣,會加魯肉汁係上面,正常發揮,算係幾好味。​

炭培烏龍珍珠奶茶(跟餐)​
✦ 炭培烏龍珍珠奶茶(跟餐)​
奶同茶嘅比例幾好,夠香滑,略嫌珍珠唔夠 煙韌。​

蜂蜜綠茶(跟餐)​
✦ 蜂蜜綠茶(跟餐)​
唔會好甜,幾清新,正正常常。​

仙草3號
✦ 仙草3號
無諗到呢度嘅布丁係細細粒,用啫喱小布丁,感覺幾搞笑。我覺得佢哋做個仙草幾清甜,無苦味,幾好。芋圓則唔夠煙韌,好似烚太耐無過冷河咁,有少少扣分。​

▲「你妳」座位比較窄,唔算好好坐。
▲荃灣難得嘅台式小店,仲要夠晒正宗。
2020-11-01
20 分鐘 (堂食)
鹽酥雞花枝丸魯肉飯
士林香腸烤雞腿乾拌麵