2023-10-29
《Hungry Monkey - 荃灣》作為一個荃灣西嘅居民,海之戀呢隻馬騮我已經黎過好幾次!我都係最近先發現原來我冇寫過呢間。餐廳格局玩味輕鬆,其實都幾岩幾個朋友食下野傾下計。荃灣西一個食飯好去處!今晚2個人叫左一個二人前 B set $698/2人,係海之戀店舖限定set,第d分店冇架!沖繩風沙律一上枱我就見到搶眼嘅海葡萄,本身我唔係一個鍾意食沙律嘅人,不過見到有我喜歡嘅沖繩苦瓜同少食嘅海葡萄就俾下面。海葡萄入口有一種蔬菜少有的鹹味,加上口感似蟹籽脆卜卜,加埋帶海水味的海帶以及爽脆的沖繩苦瓜,味道大家絕對在街外比較少食到!蟹膏豆腐食豆腐一定要夠熱,一熱就散發豆香,加上蟹膏在熱熱的豆腐上出煙就香到飛起。辣酒凍風螺食完個野,就黎個凍野。東風螺都係凍食比較岩我,因為螺肉一凍會落縮令口感更爽更彈牙,酒味不算好濃,於其話係辣酒,不如話係「麻酒」,食落反而有種川菜嘅味道,唔辣,但麻香十足!明太子廣島蠔我唔食生蠔,所以廣島蠔我食都一定係熱食,唔算好大隻,但好Creamy。蠔味唔少好重,但幾好肉,令到明太子嘅味道充分引發,3個前菜我最鍾意呢個!香草他他澳洲龍蝦我地將個餐跟嘅波士頓龍蝦加級左做澳洲龍
作為一個荃灣西嘅居民,海之戀呢隻馬騮我已經黎過好幾次!我都係最近先發現原來我冇寫過呢間。餐廳格局玩味輕鬆,其實都幾岩幾個朋友食下野傾下計。荃灣西一個食飯好去處!今晚2個人叫左一個二人前 B set $698/2人,係海之戀店舖限定set,第d分店冇架! 沖繩風沙律 一上枱我就見到搶眼嘅海葡萄,本身我唔係一個鍾意食沙律嘅人,不過見到有我喜歡嘅沖繩苦瓜同少食嘅海葡萄就俾下面。海葡萄入口有一種蔬菜少有的鹹味,加上口感似蟹籽脆卜卜,加埋帶海水味的海帶以及爽脆的沖繩苦瓜,味道大家絕對在街外比較少食到!
蟹膏豆腐 食豆腐一定要夠熱,一熱就散發豆香,加上蟹膏在熱熱的豆腐上出煙就香到飛起。
辣酒凍風螺 食完個野,就黎個凍野。東風螺都係凍食比較岩我,因為螺肉一凍會落縮令口感更爽更彈牙,酒味不算好濃,於其話係辣酒,不如話係「麻酒」,食落反而有種川菜嘅味道,唔辣,但麻香十足!
明太子廣島蠔 我唔食生蠔,所以廣島蠔我食都一定係熱食,唔算好大隻,但好Creamy。蠔味唔少好重,但幾好肉,令到明太子嘅味道充分引發,3個前菜我最鍾意呢個!
香草他他澳洲龍蝦 我地將個餐跟嘅波士頓龍蝦加級左做澳洲龍蝦,龍蝦以香草醬汁淋喺上面黎燒,口感濃稠龍蝦肉質都結實。不過我同朋友都覺得龍蝦都係蒜蓉比較相配。
香蔥牛肉薄燒 黎親呢度我都會揀坐bar枱,因為有得睇住師傅即煎即食。呢個香蔥牛肉薄燒我自己覺得係Hungry Monkey招牌菜,我次次黎都會食。師傅先於鐵板將牛肉煎香煎脆,之後將極大量的蔥包入去,入口係痴左線咁嘅味覺沖擊。秋官講得岩!牛肉真係一定要加蔥花。今日都係呢個做MVP!
A5 和牛坑腩炒飯 真心食鐵板燒我每次都一定會叫炒飯黎收尾。首先,牛炒飯係一定要食!佢有2個牛炒飯,我地今次跟呢個係貴果個,用牛坑腩。和牛粒絕對唔少,現以蘿蔔碎同埋青蔥解膩同提味,係一定要食!但我提提大家,如果大家唔係叫餐,其實佢平果個和牛脂炒飯係仲好食,雖然冇乜肉食,但係香到爆!呢個我個人推薦!
最後個餐仲送一個鐵板梳乎厘,梳乎厘pancake 同樣係即時喺我地面前製作,好在就係唔會太甜,因為即造所以好香蛋味,旁邊配上以果糖醃製過嘅水果粒,一個清清地幾舒服嘅甜品!