2025-01-11
今日終於去咗荃灣嘅「鎖晶館」試試佢哋嘅出名點心🤤。呢度嘅師傅曾經喺日本東京嘅高級餐廳富麗華任職多年,返香港之後喺好多間米芝蓮酒店同連鎖酒樓集後,自立門戶後開咗鋿晶館,主打自家手作嘅點心,每樣點心都係即叫即蒸,非常新鮮。今日我哋二人試咗:🍚梅菜肉餅金鳳飯:好有煮家飯嘅感覺,梅菜同豬肉嘅比例完美,梅菜嘅鹹香同豬肉嘅鮮味融合得啱啱好,真係一流飯伴。🍤月半彎晶瑩鮮蝦餃:蝦餃晶瑩剔透,內餡真材實料,蝦肉夠鮮味同彈牙,每一啖都係幸福嘅滋味。🥟黑松露北菇燒賣皇:黑松露嘅濃郁香味同燒賣嘅豬肉非常匹配,豬肉肥瘦比例適中,食落去口感爽口,超正!🍞咱家脆皮蝦多士:蝦多士外皮酥脆,內層鋪滿厚厚嘅蝦肉,再加上香口嘅芝麻,真係非常特別。🥚流沙奶黃包:新鮮出爐嘅流沙奶黃包,蛋黃味濃郁,內餡鹹香風味獨特,麵皮細緻,真係好好味。🍰暖身提氣薑汁糕:充滿薑汁嘅香味,特別適合冬天暖身,薑汁同糕點嘅甜味完美平衡,食咗之後真係覺得好舒服。呢度嘅點心質素真係超高,每樣點心都係即叫即做,材料新鮮,手工精細,加上服務態度非常親切。下次再去荃灣,一定要再黎試多幾樣其他嘅點心!👍🏼