2021-10-11
本身諗住出埋個颱風居家篇先 但係琴日去完呢間cafe覺得體驗太好忍唔住po左先!呢間cafe位於荃灣享和街嘅工廈2樓 佔地空間好大 一入去可以見到純白嘅一片空間 前面有一個帳篷 仲有好大片榻榻米比你攤上去放鬆自己!另一片就係木凳木檯 後面仲有一片花花世界 係好治癒嘅暖色系~想嗌野食係要自己去cashier嗌完之後等待店員送餐 店員全部服務態度好好 好樂意答問題!而且呢度唔收加一服務費 啱啱開張like佢地社交平台仲有85折!🥪班尼迪蛋煙三文魚雜穀酸種麵包💰98由於呢度以健康食物為主 我地覺得呢個就特別吸引!呢個分層超厚而且好明顯 最上面有半流心蛋 煙三文魚 中間就係好fresh嘅牛油果 生菜 番茄 最下面有兩塊酸種麵包酸種麵包用手撕開質感好好 好有韌勁 食落口同普通麵粉麵包好大分別!整體搭配都好清新 點上蛋黃醬口味更加豐富!🍱日式安格斯牛肉飯定食💰128定食包括一碟洋蔥金菇肥牛 胡麻醬沙律菜 胡麻醬豆腐同埋撒左日本味素嘅白飯 冇諗過豆腐加上胡麻醬可以咁清甜 搭配好正!金菇同洋蔥都好甜 好配肥牛 但係個人覺得牛肉可以再加D調味 會偏淡左小小🍔自家製安格斯牛肉漢堡(配沙律或薯條)💰128漢
🥪班尼迪蛋煙三文魚雜穀酸種麵包
💰98
🍱日式安格斯牛肉飯定食
💰128
🍔自家製安格斯牛肉漢堡(配沙律或薯條)
💰128
漢堡可以選擇配沙律或者薯條 沙律都係胡麻醬沙律菜 麵包好特別係黑色嘅竹炭麵包!入面都係基本嘅番茄 沙律菜 芝士同牛肉餅 整體會覺得有一種酸黃瓜味道 會偏酸左小小
🍹鮮橙梳打
💰42
話係鮮橙其實睇落覺得就係百香果茶🤣入面有好多百香果籽 配埋橙味果茶其實好清新!而且茶味好突出 有小小嘅橙嘅清香味飄出來 完全冇糖精味 好純正清新!而且用一個細杯裝好似飲清酒咁 真係好啱消磨時間😙
🍧紅粉佳人
💰49
呢杯都係健康之選 其實係香蕉 蘋果同埋紅菜頭打成嘅smoothie 整體口感好似奶昔 但係唔會甜膩!
整體來講呢度可以不斷relax同朋友傾計 訓係榻榻米上面都好似露營咁!另外坐係好多綠色植物入面真係會心胸舒暢D 坐係度成個下晝同男女朋友拍下拖都係一個唔錯嘅約會選擇!
📌 Corefy (荃灣)
荃灣享和街68號2樓