2024-09-18
今日lunch跟同事試新店,呢間位於荃灣廣場4樓嘅地道台式餐館「偶遇台北」。🥢 鹽酥雞鹽酥雞外層酥脆,裡面肉質嫩滑,而且仲有九層塔嘅風味,再加埋椒鹽,令到口感層次更豐富。🥢 蟹柳粟米起司蛋餅蛋餅裡面材料豐富,除咗有大大條蟹柳和香甜嘅栗米之外,還有生菜和沙律醬,重點係勁多芝士,仲可以拉絲添,真心覺得好好味。🥢 台式紅燒牛肉麵呢個係我必食嘅牛肉麵,佢哋用咗粗麵條,軟硬度適中,而且口感夠爽滑。牛肉方面選用咗牛肋條,炆到夠腍身,而且肉質好香嫩,個湯底亦熬到十分香濃,攪到我飲晒成碗湯。🥢 溫泉蛋滷肉飯呢碗飯鋪滿滷肉,滷肉肥瘦適中,連埋啲滷肉醬油汁,再加埋溫泉蛋,使到每一啖飯都有濃郁嘅香味,話咁快就消化咗成碗飯。🥢 黑糖愛玉珍珠芋圓呢碗芋圓好足料,愛玉又夠Q彈爽滑,而黑糖亦唔太甜,份量足夠2人食用。🥢 手打鳳梨檸檬茶茶底夠香濃,配合埋鳳梨嘅香甜和檸檬嘅酸爽,令到整杯茶飲清新爽口,絕對啱晒夏天飲用。
🥢 鹽酥雞
🥢 蟹柳粟米起司蛋餅