2023-04-10
好幾日冇出去食飯啦,今次就帶屋企人來到這間係荃灣新開的京川滬菜餐廳,餐廳以食片皮鴨為主菜,亦有多款上海菜式可以選擇!留香烤鴨,這裡的片皮鴨即叫即片,師傅會在餐廳入口附近的廚窗位置處理!烤鴨鴨皮鬆脆,鴨肉都幾滑身,用上薄餅夾上青瓜條、京蔥和片皮鴨醬汁,清新得黎又食到鴨肉的香味,口感豐富!上海鳳尾魚,這款前菜的份量都幾多,鳳尾魚炸到脆身,加上甜甜地帶有微辣的醬汁,估唔到咁好食!雞絲粉皮,份量都幾多,粉皮伴入雞絲、青瓜絲和胡麻醬,開胃又美味!上海小籠包,小籠包皮薄,湯汁滿滿,鮮甜又美味,唔錯!砂鍋雲吞雞,雲吞雞半隻的份量都好多,我們兩個人,每人都可以飲到3小碗!鍋內有6隻大大隻的菜肉雲吞,半隻雞都幾大隻,雞肉都幾嫩潮!湯底非常鮮甜,湯內還有金華火腿和小棠菜,清清地唔錯!細沙南瓜餅,南瓜餅上面灑滿椰絲,南瓜餅口感煙煙韌韌,內裡餡料係綿綿的豆沙餡,味道不會好甜,非常滿足!
上海小籠包,小籠包皮薄,湯汁滿滿,鮮甜又美味,唔錯!