2020-04-21 1383 瀏覽
天氣雖然轉熱, 但打邊爐顆心亦無分季節同天氣。今晚同朋友去左荃灣一鍋堂食任食打邊爐, 呢間係妹妹食過之後讚口不絕, 極力推介我去一試。雖然政府就肺炎疫症實施限聚令, 特別係火鍋餐廳生意大減, 但似乎一鍋堂受歡迎程度不減。, 入座前先揀好湯底, 湯底款式吸引, 多以養身湯底為主, 我地揀左櫻花蝦湯底,湯底都幾足料, 大量櫻花蝦、紫菜浮面, 滾起後先試試湯底, 味道清甜, 之後再自行加湯, 無論選了什麼湯底, 之後所加的都是豬骨湯, 但味道還好, 起碼款式大路, 合大眾口味。醬料區自由混醬, 飲品、蔬菜、少量熟食設自助區, 飲品方面除罐裝、紙包外, 還有餐廳自家制健康飲品, 試左其中既碟豆花, 少少甜, 加左少少爆珠, 滿足到口感。火鍋配料以QR code落單, 上檯都幾快, 最緊要係全程冇漏單豬、牛、羊、雞肉都有, 肉類切得厚薄岩好, 稍為焯幾下食得, 肉類色澤鮮嫩, 個人幾中意豬肉, 有少少肥油層連帶, 入口幾滑海鮮就有蝦、蜆、脆鯇腩、鱔片、魷魚等等....蜆都幾大隻, 味道鮮甜, 而且無沙脆鯇腩有鮮甜味, 質地爽彈, 不過鱔片質地太林了~手打墨魚滑, 嫌唔多彈牙, 質地偏林是日海鮮,

醬料區自由混醬,

飲品、蔬菜、少量熟食設自助區,

飲品方面除罐裝、紙包外, 還有餐廳自家制健康飲品,
試左其中既碟豆花, 少少甜, 加左少少爆珠, 滿足到口感。

豬、牛、羊、雞肉都有,
肉類切得厚薄岩好, 稍為焯幾下食得, 肉類色澤鮮嫩,

個人幾中意豬肉, 有少少肥油層連帶, 入口幾滑

海鮮就有蝦、蜆、脆鯇腩、鱔片、魷魚等等....
蜆都幾大隻, 味道鮮甜, 而且無沙
脆鯇腩有鮮甜味, 質地爽彈, 不過鱔片質地太林了~
手打墨魚滑, 嫌唔多彈牙, 質地偏林

是日海鮮, 原來係蟶子, 爽口鮮甜

特長蟹柳 係任食既餐廳比較少見, 非常鮮甜, 黎得既必要一試!

部份丸類都幾有驚喜, 牛丸多汁, 獅子狗中釀入了芝士,

還有清甜粟米, 同埋豆腐,

最後留肚食埋個乳酪, 自行加唔同配料, 超滿足!!
2020-04-21