2019-01-24
雖則食碗麵都唔祈求佢地有好好既客服,但呢間店既老闆既客服真係一流──咁差。今日天寒地凍諗住食碗麵暖下肚,我一個人入到去,坐到最入就係唔想出面d風吹到頭痛。入到去嗌左碗腩肉湯麵,我問果位落單既阿叔,請問有無辣,佢話碗野係小辣,我表明話唔要辣。佢無覆單就咁走左。之後坐左陣,位阿叔話:「出面有三位食客係出面,可唔可以坐近門口位?」因為我主要係唔想坐近門口所以我拒絕。之後個阿叔係度大聲比說話我聽:「d人唔肯就,無辦法拉~」成張檯有三個吉位(包括我對面,我右手邊既位同對面位),基本上果三位係可以照入尼坐。我唔明點解一定要我搬出去,果三位貴客先可以入尼坐。但我無回咀,我諗住食碗麵就費事係呢方面同佢計較,傷雅致。之後,碗麵尼到,我見到有辣,我問一問位侍應阿姐:「請問呢d係咪辣?咦,我無嗌辣架wor!」阿姐支支吾吾,話「係辣尼!」跟住我話:「um我其實唔想要辣。」我本身無諗住再叫佢做d 咩,諗住講聲叫佢地注意返就算。之後個阿叔就行埋尼大大聲話:「腩肉係有辣加!!」我話:「下你之前無講wor」佢再話:「可能你塞住耳仔無聽清楚!」我話:「依家邊句我聽唔清楚,你講既每一句都好清楚」佢再繼續話:「我唔覺得你清
我話:「依家邊句我聽唔清楚,你講既每一句都好清楚」佢再繼續話:「我唔覺得你清楚。」講真,未開口食巳很氣憤,我話:「你剛才無講過話係辣。」說罷,我拎起筷子諗住食,我都唔想再同佢嘈。之後佢仲要繼續大大聲不斷講腩肉係辣,講到我都忍無可忍,「你有完沒完,夠未也?」個阿姐都叫佢息事寧人,佢仲繼續話「呢度我係老闆我話事。」真係荒謬,我尼付款食你碗麵仲要受氣!那我起身同佢講:「那我不食了(而事實上我仲未開始食),幾多錢,我比返你!!!」佢即刻回應話:「唔駛了!!!」
入尼呢間野真係毫無意思,因為出面有人排隊就逼一張原本夠位果檯既客逼遷,不從就藐視單打,客人落單又唔覆單,又唔講清楚碗野有無辣(唔好話腩肉有辣咁刁鑽,連碗麵係大中小辣都無問過個客),仲要有個咁自以為是既所謂老闆單打客人,真係伏到無朋友!