2019-12-06
尚八位於12樓,一出電梯就見到肉櫃,入面放滿和牛唔同部位,令我未食已經流晒口水🤤一般放題店俾我嘅印象都係非常擁擠,枱同枱中間冇咩空間,但尚八既環境相當闊落,坐得非常舒服。以前放題下單都係用紙寫。隨着時代進步,大家只要scan嗰QR code可以下單,真係非常方便。我哋揀咗A4和牛放題,一坐低職員已經上左一份和牛拼盤,包括六個部位。最令我印象深刻有三個部位。第一係和牛外腿,油脂甚香,入口即化。第二係牛前肩,肉味濃郁,入口同樣即化。第三係和牛三角,肉質最嫩。大部份和牛部位都好出色,不過一口和牛粒比較遜色,肉味淡。除咗和牛拼盤外,刺身拼盤亦好快送上。賣相係咁多放題店中最出色,至少冇融雪既問題,顏色都好正常。海膽最令我喜出望外,味道幾鮮甜肥美。壽司種類同一般放題差唔多,唯獨尚八有和牛壽司,肉質幾軟稔,加左醬汁同蔥花更香。由於女朋友唔食海鮮嘅關係,我只係叫咗兩款海鮮,包括香草牛油帆立貝同虎蝦,品質中等至中上。黑豚肉方面,客人可以選擇厚切或者薄切。我個人更喜歡薄切,因為燒嘅時候更容易見到格紋,而且口感更脆。我同女友都試咗唔少小食同前菜,以下四款食物係我地認為值得encore。烏冬更加encore左
我同女友都試咗唔少小食同前菜,以下四款食物係我地認為值得encore。烏冬更加encore左四次。
總括而言,每人平均唔駛$400就可以食到和牛,我認為非常超值。刺身、海鮮同烏冬亦不俗,令重新愛上放題。