2018-03-17
男朋友生日,梗係要食餐好架啦😋最近係openrice見到Chalet呢間餐廳,環境口氣氛好似好正甘,一於去試試餐廳設計好似一間小木屋,同佢個名好match,設計好有心思,值得一讚職員安排左我地坐門口旁嘅高枱,牆身全部都係石磚,加上樓底好高,感覺好似真係係outside,好舒服訂位時問左帶酒黎需唔需要收費,職員話要收$100/枝而家做緊promote,如果order枝裝紅白酒,就會送半打生蠔最後我地就決定係到order酒啦職員會問我地想飲d咩,按我地口味去介紹唔同GE酒,感覺都幾專業由於我中意飲甜嘅白酒,最後我地揀左枝moscato枝酒飲落去帶少少青蘋果味,有少少bubble,而且唔會甜到膩,好岩我口味,果然冇介紹錯😄生蠔方面,海水味唔會太重,質感比較爽口,而且好新鮮,正呀Main Course方面我地嗌左油封鴨腿同埋牛柳鵝肝賣相超靚呀😍😍😍鴨腿聞落去好香,表皮好脆,肉質好嫩,好Juicy配埋個芒果莎莎,酸酸甜甜好夾呀另外牛柳鵝肝都好正我地order左Medium rare..岩岩好肉質好淋,肉味好濃😋😋鵝肝表面都係煎到好脆,好香,味道濃郁嫩滑配菜冇蘆筍同埋炸蒜頭,兩樣都係我最愛呀 😍甜
訂位時問左帶酒黎需唔需要收費,職員話要收$100/枝
最後我地就決定係到order酒啦
由於我中意飲甜嘅白酒,最後我地揀左枝moscato
生蠔方面,海水味唔會太重,質感比較爽口,而且好新鮮,正呀
Main Course方面我地嗌左油封鴨腿同埋牛柳鵝肝
賣相超靚呀😍😍😍
鴨腿聞落去好香,表皮好脆,肉質好嫩,好Juicy
配埋個芒果莎莎,酸酸甜甜好夾呀
另外牛柳鵝肝都好正
我地order左Medium rare..岩岩好
肉質好淋,肉味好濃😋😋
鵝肝表面都係煎到好脆,好香,味道濃郁嫩滑
配菜冇蘆筍同埋炸蒜頭,兩樣都係我最愛呀 😍
甜品方面我地order左個chocolate brownie,甜品寫上左Happy Birthday祝福字句
Chocolate brownie好濃,而且唔會太甜👍🏻👍🏻
呢餐飯真係食得好開心,無論環境,服務態度,食物都無高質呀👍🏻👍🏻👍🏻
值得一提係,餐廳職員真係好細心,佢會問我地係share定各自食,如果share的話,所有main course會逐樣逐樣上
極度推薦大家去試下☺️☺️