2017-06-16
好耐冇去過愉景新城,記得以前呢一度有一條美食街,全部都係food court,之後有一段時間成個愉景新城大裝修,成個food court冇咗。我傷心左好耐....好耐冇嚟過,完全唔知道愉景新城大裝修之後係咩樣。咁岩有個朋友約我過嚟行街食嘢,行行下街見到呢一間餐廳竟然有張吧枱,又有音樂聽,現場環境氣氛唔錯,加埋裝修都幾靚好relax ,於是我哋就入咗去食飯。呢一間餐廳好多嘢食揀,相比起好多同類型餐廳優勝,尤其係荃灣區來講。因為荃灣區來講生蠔既餐廳唔算好多選擇。平時甚少食餐包嘅我,因為佢既醬而吸引到,酸甜的幾開胃今日嘅湯係甘筍忌廉湯,飲完唔會好膩生蠔總共有四隻款,由相片中嘅右手邊開始至左手邊,係由淡至濃。每一隻生蠔各有特色,由最淡嗰隻開始講起,係最爽脆同埋鮮味,然後第二隻比較甜啲,第三隻開始比較鹹,但係咬咬下會食到生蠔嘅鮮甜同埋仍然係爽口,最後一隻係比較肥美。我個人就好鍾意第三隻,好鍾意海水味重嘅生蠔。呢度嘅生蠔仲有一樣最好嘅嘢,就係佢會幫你將帶子嘅位起埋,方便你食。呢一樣野真係唔係度度都可以做到。凱撒沙律,菜好新鮮,完全唔會見到爛嘅菜,仲有脆脆的煙肉,好夾蒜香白酒海鑽蜆扁意粉,一上枱就聞
平時甚少食餐包嘅我,因為佢既醬而吸引到,酸甜的幾開胃
今日嘅湯係甘筍忌廉湯,飲完唔會好膩
蒜香白酒海鑽蜆扁意粉,一上枱就聞到好香,因為我本身好鍾意食蒜香味嘅意粉,好吸引我,嘻嘻。而且呢一隻海鑽蜆係好非一般既蜆..因為真係好大隻同鮮甜
Tiramisu好抵食,最啱幾個朋友一齊來慶祝生日。味道來講,唔會好甜,好啱做飯後甜品
兩杯飲品,都係來自同一個系列。可以防止肥胖,即刻bling bling眼...
一個荔枝味,一個桃味
兩個都唔會好甜,唔係糖水味,我個人本身就好鍾意食桃...我朋友鐘意荔枝多d~
一邊食飯傾計,一邊聽歌仔,在望住今日啲戰利品,咁就過咗一日,happy ending.