2020-10-21 156 瀏覽
早2日生日去Fab Kitchen食飯慶祝, 上網見review評價相當好, 話係有驚喜既餐廳, 一於試試啦2個人分別揀左3 course同4 course dinner set, 份量黎講都夠既, 因為食到尾都唔係好想食🙃先黎2款餐包, 餐廳有提供橄欖油同醋可以同包一齊食, 但個橄欖油一食...有陣油益味, 我唔理你d橄欖油靚唔靚, 但有油益味即係變壞左, 係唔能夠接受湯, 當日叫左一個餐湯粟米湯, 係正常既男朋友叫左個法式蕃茄清湯...嘩好清, 似d菜飛水之後淨低唔要既水, 上openrice睇d人明明話蕃茄味好突出...um應該係我地味覺有問題額外點左白酒煮紐西蘭青口, 個白酒汁都fresh, 但略嫌落得太多檸檬汁搶左其他配料既味, 青口都大隻多肉新鮮既, 但係食食下個汁有粒檸檬核...我本身唔係好介意, 但作為一間標榜做fine dine既餐廳就唔合格啦Firtst course 叫左個廣島蠔配薑汁, 蠔本身都ok 鮮味肥美既, 但薑汁, 香蔥, 橄欖油既味都欠俸到食second course, 慢煮龍蝦配荷蘭汁茴香泡沫, 賣相擺碟都幾靚, 味道ok, 食得出個咸鮮味又唔係鞋個

湯, 當日叫左一個餐湯粟米湯, 係正常既

白酒煮紐西蘭青口

廣島蠔配薑汁

慢煮龍蝦配荷蘭汁茴香泡沫

個慢煮雞胸配山形洋梨甜酸汁味道係出色既, 雞胸好嫩滑juicy得黎都食到雞肉既香味, 而且同個甜酸汁好夾, 係成餐飯既亮點
慢煮雞胸配山形洋梨甜酸汁

終於到main course啦, 叫左水牛芝士菠菜意大利雲吞配天使面, 嘩....睇佢豉油王抄面既賣相, 味道更加係不輪不類, 天使面既汁係香草橄欖油黑醋汁, 配落個面度真係好怪, 個面質又好散, 個雲吞又冇乜味, 仲有成碟野既配色, 綠色既雲吞 加綠色既香草汁 配綠色既面, 面頭淋d黑色既醋...真咩? 好睇咩?
水牛芝士菠菜意大利雲吞配天使面

另一個main course叫左洛神花油醃prime西冷扒配紅菜頭中東米, 試左我個天使面, 覺得個西冷係人間美食, 不過認真, 個西冷用料同味道都唔錯既, 唯一美中不足既係灑喺塊西冷上面d鹽花太大粒, 令到有d位置太咸, 同埋會咬到d鹽咯咯聲, 唔係太好
洛神花油醃prime西冷扒配紅菜頭中東米

最後2杯咖啡就不過不失

總括黎講, 呢間餐廳有d眼高手低, 做唔到佢標榜或者想achieve既質素, 就係普通一間西式餐廳
慢煮雞胸配山形洋梨甜酸汁
洛神花油醃prime西冷扒配紅菜頭中東米