2021-07-03
餐廳:二撇雞 (觀塘)地址:觀塘開源道60號駱駝漆大廈三期4樓O室我成日都話,小店先至能夠保持到佢哋獨有嘅特色同水準,因為好多時候老闆喺自己、店員喺自己、連盤生意都喺自己作為一個Foodie,已經慣咗捐窿捐罅去搵美食😋,今次就比我喺觀塘工廠區搵到一間開咗唔夠一個月、而且高質平價嘅港式粉麵飯樓上餐廳——二撇雞主廚喺名酒店出身,對餐廳所整出嚟嘅食物有一定要求同標準,務求客人食完之後會返尋味,而且整到一啲出面未必食到嘅原味道👍✝️黃酒藥膳雞米線 $52湯底每日自己熬製,絕無加入任何味精,超足料嘅湯底見到豐富嘅蟲草花、杞子、紅棗片等藥膳材料,香濃得嚟又滋補,滋補之餘仲唔會飲到好口乾,包你食完米線會飲晒成碗湯🤤,而佢哋嘅米線相對煙韌,同嫩滑嘅雞件互相配搭,每啖都滲透住藥膳香✝️招牌海南雞(半隻) $76餐廳用咗三黃雞,肉質幼嫩,皮同肉好易分開,入口味道鮮美,仲要啖啖肉,無血水,擺碟好靚😍,半隻鮮雞配以麻醬青瓜伴碟🥒,蘸埋鹹辣香濃嘅醬汁就更好食😎✝️好撚脆 $36將豆卜反轉包住逐隻手打嘅蝦膠,外層酥香鬆脆,咬開食到彈牙熱辣辣嘅蝦膠🦐,真喺好L脆啊🤣✝️失傳已久的豬扒 $26呢塊炸豬扒望落都已經夠吸引🤩,食
地址:觀塘開源道60號駱駝漆大廈三期4樓O室
✝️黃酒藥膳雞米線 $52
✝️招牌海南雞(半隻) $76
餐廳用咗三黃雞,肉質幼嫩,皮同肉好易分開,入口味道鮮美,
✝️好撚脆 $36
將豆卜反轉包住逐隻手打嘅蝦膠,
✝️失傳已久的豬扒 $26
呢塊炸豬扒望落都已經夠吸引🤩,食落有少少香茅香,
✝️濃湯浸菜 $18
將餐廳平時整粉麵嘅無味精濃湯去整成濃湯浸菜,娃娃菜吸收晒湯嘅精華,最重要個湯喺好清甜,食完菜緊喺要飲晒成碗佢啦🤪