2022-04-28 71 瀏覽
位於中環蘭桂坊嘅樓上餐廳荷蘭正 主打港式fusion菜 菜式創新有驚喜 玩味十足出晒名 最矚目當然係佢地既彩繪特色玻璃外牆同埋鬼佬涼茶霓虹燈今日終於去到了 第一感覺係員工服務超級超級好👍🏻 一坐低已經非常親切同詳盡地介紹menu上嘅優惠同菜式 而每上一碟食物或者飲品 都會講解一下食材同食法 另外值得一讚係留意到佢地有warm碟嘅習慣🔸24小時慢煮伊比利亞叉燒飯餐廳招牌名物 重點當然係嗰排厚切慢煮叉燒 叉燒肥瘦適中夠晒鬆化 外層塗上甜甜麥芽糖帶點焦香🔥 加埋日本溫泉蛋🇯🇵 韓國紫菜🇰🇷 紫洋蔥漬🧅 同香噴噴豬油撈飯🐷 濃郁嘅蛋漿連貫晒整個叉燒飯🥚 味道豐富唔油膩🔸油泡黑椒三文魚蒜片九層塔珊瑚蚌配迷你干貝手工扁意粉及鰹魚汁油泡三文魚有蜜糖嘅香甜🍯 除左爽脆珊瑚蚌仲有唔少爽口蔬菜🌽 手工扁意粉🍝食落似滑溜溜嘅稻庭烏冬🍲口感細滑得黎微微彈牙 麵條吸曬迷你干貝同鰹魚醬汁精華🐟 撈埋絲絲干貝一齊食非常鮮味 隱約仲帶丁點九層塔香氣🍃 層次提升🔸香濃粟米巴斯克芝士蛋糕/辣椒仔漬芒果粒/日本柚子雪酪/焦糖爆谷甜品有驚喜 玉米味嘅芝士蛋糕🍰真係好少見 粟米味幾出🌽 蛋糕口感實正 另外配上辣椒漬嘅芒果🥭都好

🔸24小時慢煮伊比利亞叉燒飯

甜品有驚喜 玉米味嘅芝士蛋糕🍰真係好少見 粟米味幾出🌽 蛋糕口感實正 另外配上辣椒漬嘅芒果🥭都好有創意 辣得幾過癮🌶️ 呢個蛋糕除左配芒果粒 亦都可以配搭爆谷 或者雪芭 又或者芝士脆脆一齊食 個人覺得芝士脆脆放喺芝士蛋糕面頭一齊食 芝士味Double up最正 然後再食返啖冰凍嘅柚子雪芭夠晒fresh❄️

🔸芝麻花生湯圓
睇個名唔好以為係甜品 其實佢係一杯中西合璧嘅cocktail黎㗎🍹 亦都係餐廳招牌 打卡必點📷 佢上面係一層厚厚嘅花生味泡沫🥜 鹹香濃稠 而底層就係芝麻味嘅whisky🥃 味道真係好似食緊帶有酒香嘅凍芝麻糊 加埋粒軟糯湯圓 真係好特別 推介啊👍🏻