2018-12-12 1078 瀏覽
在葵興返工已三年多,除了工作經驗累積外,打寫字樓的我體重亦累積唔少。始終附近仍有不少工廠大廈,午餐地方都以份量、能量為主。想找家 $50以下、可以食得健康啲嘅地方去解決午餐,並不容易。還好近月發現呢間餐廳,我覺得佢地有質素、又有心煮的。何解?因為我自8月平均一星期有一半日子在這裡食 lunch,都未令我失望過!最初喜歡佢地嘅獅子頭,加上現在在香港不常遇到的風沙雞翼,還有,促發今日想打呢篇的 - 蘿蔔牛腩。近日天氣轉涼、轉冷,食蘿蔔合時,如果無信仰、信念,冬天今牛保暖也可以。佢地嘅牛腩大部分都相當 “林”,就算係筋都合理地少許咬口,控制得宜。加上偏茶味的港式奶茶,實在啱晒我口味。😋至於頭先話健康,因為佢地小菜午餐,往往有份小碟的時菜,在香港不用另外叫一大碟菜,亦是十分難得。如果午市時間尚早,廚房不太忙,可提問少汁甚至走汁,我覺得都無問題。其實,佢地廚房煎的豬扒、雞扒亦有一手,自同事叫了一次,我就知呢個之後都可以輪流選了。甚至炒河、炒麵,清碟後都無乜油留在碟上 (可能我亦食得太乾淨了 😌),都是我覺得呢間店值得一去。佢地口水雞都唔錯,聽食辣的同事們講,我嘛… pass… 🙈當然,每間店都有

佢地口水雞都唔錯,聽食辣的同事們講,我嘛… pass… 🙈

當然,每間店都有強項、弱項,佢地嘛… 我聽一位屬食家級的同事,就對佢地的餃子有保留。事出同事食出佢地似乎預煮了一次,原因我猜測是難預測每次午市大家選擇。尤其佢地最近嘗試增加菜式,其實我覺得對顧客是好事,但加重了自己經營負擔。

無論如何,這是同事意見,反正我主要喜歡佢地飯菜,未的起心肝為個餃平反。大家不妨去試過之後,再俾出自己的判斷吧。

P.s. 今日碟牛腩一來 (少汁 😌),就好吸引即刻開動 ittakimasu,想影嘅時候已被我消滅了一半… errr,大家之後有機會,幫我補影番吧 😅
2018-12-12
1 分鐘 (堂食)
  • 蘿蔔牛腩