2020-06-12
#cassiegokwaichung-𝘾𝙤𝙛𝙛𝙚𝙚 𝙞𝙨 𝙖 𝙬𝙖𝙮 𝙤𝙛 𝙨𝙩𝙚𝙖𝙡𝙞𝙣𝙜 𝙩𝙞𝙢𝙚 𝙬𝙝𝙞𝙘𝙝 𝙨𝙝𝙤𝙪𝙡𝙙 𝙗𝙮 𝙧𝙞𝙜𝙝𝙩𝙨 𝙗𝙚𝙡𝙤𝙣𝙜 𝙩𝙤 𝙮𝙤𝙪𝙧 𝙤𝙡𝙙𝙚𝙧 𝙨𝙚𝙡𝙛. 以前飲手沖咖啡覺得好苦,依家覺得人生仲苦,慢慢從鐘意飲奶啡變成鐘意飲手沖咖啡,今次推介依間RoastersAlchemy俾鐘意飲手沖咖啡嘅你。💓-Roaster Alchemy絕對係隱世系列,隱身於葵芳區工廈內,你可以係裏面短暫遠離鬧市,細嚐香醇咖啡,享受屬於自己的生活品質與寧靜時光。Roaster Alchemy裏面俾客人坐嘅空間其實唔多,大部分嘅位置都作為烘培咖啡豆嘅工房,都係香港唯一一個擁有美國精品咖啡協會認證咖啡品質鑒定師資格的精品咖啡豆批發商。☕️-Espresso blend同6 款單一產區精品豆由 店主精選,每一至兩個星期轉款,今次就試左哥倫比亞產區嘅咖啡豆,老闆直接跟哥倫比亞農夫取貨及烘培,風味跟哥國產、帶鐵銹味的豆不同,甜身圓渾,啡界評分甚高。另一款係埃塞俄比亞產區,經水洗處理,果酸突出,這些比一般精品咖啡更精品,大家仲可以買走炒好的咖啡豆。👍🏿-味道評分▶️🌕🌕🌕🌕🌗
味道評分▶️🌕🌕🌕🌕🌗 (4.5)
抵食評分▶️🌕🌕🌕🌕🌑 (4)
回購評分▶️🌕🌕🌕🌕🌑 (4)
➡️ Roasters Alchemy (葵涌)
📍 葵涌葵喜街13-29號永恆工業大廈3樓301室