知道之前係日本好受歡迎又拎過奬嘅天丼—金子半之助嚟咗香港,咁啱同朋友行完葵涌廣場就去試食一下啦,估唔到呢一次試食,我獻出咗我寫食評嘅第一次畀佢,因為果份難忘,實在好刻骨銘心其實一行到門口聞到可說係劇烈嘅麻油味,我真心已經有啲想縮沙,但畀我朋友捉住話點都要試試....我咪硬住頭皮試囉!足足等咗個半鐘先入到去,果刻真係有啲暈,因為果股麻油味極重,仲要條隊轉來又轉去,頭都暈埋🤦🏼‍♀️幾經辛苦去到門口,之前排隊都見侍應笑晒咁、客人又預先拎住餐牌,諗住Service 都還好,可能我唔夠靚啦😭輪到我個侍應只係望一望我,無行動過😔就連入到去都要兩個人分一本Menu,嗯,都知道你哋做得辛苦啦,好啦🙃咁我同朋友一人叫咗個天丼,其實我唔太記得個名,只知道我果碗係有個叫「舞菇」、朋友就叫咗個鰻魚嘅。其實由七點幾等到九點先有得入已經好餓,結果叫完差不多成25分鐘後先有得食,媽啊😭😭我唔係想食宵夜啊😭😭好,要知道一個飢餓嘅人正常食咩都覺得好味㗎啦!但果刻我有懷疑係我太清醒,或者我唔係正常人,當我碗天丼嚟到,我望到上面嘅天婦羅「其油無比」,心已打個突:「唔會全部都係麻油味」卦!嘩,之所以我打呢個標題,全因為佢入口

好,要知道一個飢餓嘅人正常食咩都覺得好味㗎啦!但果刻我有懷疑係我太清醒,或者我唔係正常人,當我碗天丼嚟到,我望到上面嘅天婦羅「其油無比」,心已打個突:「唔會全部都係麻油味」卦!嘩,之所以我打呢個標題,全因為佢入口果下,係可以‼️無味⁉️㗎!點解可以咁神奇!到底門口強烈嘅麻油味由邊度傳出嚟!咁都唔緊要,由於本人堪稱係「蝦怪」,細細個就會食一斤蝦,「食蝦無數」真係自誇專家都不失為過,而呢一口,呢隻蝦竟然係霉🤮🤮🤮🤮🤮🤮🤮🤮仲要塊炸皮厚到頂點🙈蝦霉又細隻,當下我秒速放棄就算,結果我要「去皮」先食得到一半碗天丼,如果咁都拎到日本天丼奬,原諒我不知什麼是天丼了。
真心要多謝佢令我願意踏出第一步,因為我唔想再有下一個受害者😭😭😭
2019-09-06
90 分鐘 (堂食)