2009-01-14 11 瀏覽
久違了的外地朋友-大俠, 約在這裡食飯, 我第一個反應就係"唔係呀嘩?"鯉魚門食海鮮? 250蚊一位? 好似係遊客放血區喎! 心諗算啦, 難得見面, 俾人鋸一次吧啦....去到坐低, 分上下兩層, 因我們遲訂枱, 只好坐下層. 這樣反而更好, 原來上層雖然風氣好, 但太多人, 好嘈; 現在我們可無人騷擾地暢談. 一圍七個人, 其中大俠更首次和女友出席. 大家開懷地回憶以往讀書時的趣事, 互相踢爆 其間問為何揀這裡, 原來係其中一位朋友-小生提議的, 佢經常幫襯, 同周老闆熟左, 所以唔怕"俾佢鋸", 大派定心丸! 人齊便上菜, 碟碟海鮮份量足, 爽滑彈牙無欺場! 各道菜式的味道與之前兩位師兄所描述的一樣, 好好味. 尤其當你睇相時, 請留意食物和筷子湯匙的對比, 可以睇到青邊鮑真係好大隻!!! 印象最深的是瀨尿蝦, 幾乎長過我前臂, 好強! 食至中途, 小生突然宣佈: 其實大俠剛與女友上了律師樓簽紙結婚, 正式做老襯!! 我們隨即向兩位新人敬酒恭賀!! 在全無準備下, 唯有以"請佢兩位"作為賀禮, 請大俠見諒!!

我們隨即向兩位新人敬酒恭賀!!
  • 瀨尿蝦
  • 糯米飯