2017-12-16
我們愛打邊爐, 但更愛蒸氣石鍋, 因為食物不用湯煮, 更覺原汁原味. 今晚帶了女友去旺角買聖誕禮物, 乘機去 潮福蒸氣石鍋, 享受美食, 一樂也.朋友話這間食肆很忙, 所以先訂了位, 而用餐時間只有兩個半小時, 我真要去見識一下. 餐廳在一樓, 今晚是星期二, 客人也很多, 真驚訝! 店內裝修是中式酒樓格焗, 海鮮魚缸有如大排檔, 大量海產, 可以任擇.游水魚也不少. 又有蟹.但女友知慳識儉, 她看看餐單, 便決定 點 任揀任食任飲的蒸氣石鍋海鮮餐. 每位 $338.包粥底, 滋潤燉湯 , 定食 4 款. 雞/牛/豬, 蔬菜, 甜品, 也任食. 飲品任飲.落單後不久, 店員己送來燉湯, 淮杞燉龍躉骨湯, 又熱又清甜, 足料.接著有小食: 脆皮乳鴿: 一人半隻, 炸得香脆, 調味適中. 蒸物快開始了, 店員先放上石鍋在爐上, 齊備粥料, 打好火, 草帽也蓋上了. 我們要準備 醬料及飲品. 自助調味料區, 醬油, 配料多款, 我們自己選擇自己口味. 隔離就係飲品櫃, 我們取了 竹蔗芧根, 唔太甜, 好解喝. 檯上有個蒸鍋, 鍋頂是一頂草帽型的蓋子, 有
蒸物快開始了, 店員先放上石鍋在爐上, 齊備粥料,
打好火, 草帽也蓋上了.
姬崧茸蒸雞, 鮮美又非常彈牙, 雞件都幾多, 而且雞的份量蠻多, 也很滑.