2019-07-11 220 瀏覽
今晚放工攰到死,諗住揾間快餐店簡簡單單食個飯就算。行過吉野家,見到有最新推出嘅京蔥牛舌丼,我一向鍾意食牛脷,咁就要試下。價值HK$49嘅京蔥牛舌丼,就係牛舌丼配飲品。攞飯之後,搵個位坐低慢慢歎。定睛一看,唔通侍應搞錯咗,點解俾咗牛肉飯我? 正想攞去換之際,再細心硏究吓,飯面嗰啲又真係京蔥,唔係平時食開嘅洋蔥,於是夾一塊薄薄嘅牛放入口試下,究竟係牛肉定牛脷,一塊試唔出,再試多兩三塊,終於試到少少牛脷嘅味道。唉! 鍾意食牛脷嘅人都知道,牛脷一定要切厚身,因為好食之處就在於嗰種口感同濃郁嘅味道,而家切到紙咁薄,冇曬口感同味道,就算你舖滿成碗飯都冇用,今次真係伏! 伏! 伏!