2011-05-11 47 瀏覽
媽咪朋友琴日生日, 所以媽咪去咗ceres度訂蛋糕佢見到有蘋果包於是就買咗俾我同 一個家姐最鍾意嘅桂圓包俾佢其實我對蘋果包又愛又恨, 皆因我次次都會食晒成個, 食完仲會繼續想食嘢我就係因為咁係一個月重咗十幾磅媽咪係訂蛋糕個時先知道拿破崙可以揀芒果, 藍莓or士多啤梨所以記住揀講返個蘋果包, 原本我稔住我溫緊數學, 可以將注意力分散, 等我溫完個包就會自動消失可惜事實上完全係兩回事媽咪一話買咗蘋果包, 我就已經專心唔到, 最後只好乖乖哋去廚房投降....蘋果包係一個好濕潤嘅包. 外皮帶煙韌, 偏軟, 有時會有脆嘅外皮, 但只係小數情況下會有咁嘅情況一咬開包嘅外皮, 鬆軟同濕潤非常嘅包身就出現 蘋果包係我食過最濕潤嘅麵包以往亦有食家曾經因為呢個問題而對蘋果包反感, 所以鍾意乾身麵包嘅人可能會唔鍾意蘋果包包嘅濕潤感係從蘋果嘅水份發出, 所以佢係會較一般裸脈包濕由於麵包水份多, 好自然就會出現黏黏嘅質感. 濕潤同黏黏嘅感覺係令茂啲人唔鍾意佢嘅原因但我就啱啱相反, 就係鍾意佢呢啲特點, 貪其他麵包做唔到呢鐘感覺呢兩次食蘋果包都冇切開, 因為啱啱出爐但俾我發現一弗一弗咁掹黎食都好滋味以往我食麵包一
媽咪朋友琴日生日, 所以媽咪去咗ceres度訂蛋糕
佢見到有蘋果包於是就買咗俾我同 一個家姐最鍾意嘅桂圓包俾佢

我就係因為咁係一個月重咗十幾磅

媽咪係訂蛋糕個時先知道拿破崙可以揀芒果, 藍莓or士多啤梨
所以記住揀
抵受唔住蘋果包嘅誘惑
冇切開嘅蘋果包就咁猛黎食都好滋味
麵包比起我隻手係咪好大呢?
最後索性大啖咬
實在捨不得食完
可惜事實上完全係兩回事

一咬開包嘅外皮, 鬆軟同濕潤非常嘅包身就出現
蘋果包係我食過最濕潤嘅麵包

包嘅濕潤感係從蘋果嘅水份發出, 所以佢係會較一般裸脈包濕
由於麵包水份多, 好自然就會出現黏黏嘅質感.
濕潤同黏黏嘅感覺係令茂啲人唔鍾意佢嘅原因

呢兩次食蘋果包都冇切開, 因為啱啱出爐
但俾我發現一弗一弗咁掹黎食都好滋味

以往我食麵包一定伴奶, 或者浸住食, 但係經多次實驗我發覺就咁單食比較好
GourmetTT 一定唔同意! 哈哈

蘋果好大粒好稔, 唔甜仲又好少酸味
我個人覺得蘋果包就好似食緊麵包狀嘅蘋果派咁
桂圓包
家姐好鍾意呢個麵包. 我試過覺得好特別, 但唔係特別鍾意
桂圓味道有輕微嘅苦味同一點甜味, 係麵包中好罕有嘅材料
我覺得同裸脈包係櫬嘅, 但口味應該會啱啲大個啲嘅人

最近媽咪買咗一個合桃提子包. 非常非常出色, 甚至好過蘋果包

外皮好脆, 包身因為冇蘋果而比蘋果包乾身, 但依然有種潤澤嘅感覺
料係同蘋果包一模一樣,分別只係冇咗蘋果
成個麵包真係冇缺點, 要吹毛求疵嘅只可以話面頭落得太多麵粉, 食到成嘴都係, 冇乜儀態. (尤其對我呢個一買完就會大啖食嘅人黎講)
最好係佢係啱啱出爐, 熱辣辣嘅麵包係最好味嘅!

食埋今次真係要控制吓自己, 起碼要去番之前嘅體重先有quota暴食
2011-05-10
外賣自取
抵受唔住蘋果包嘅誘惑
冇切開嘅蘋果包就咁猛黎食都好滋味
麵包比起我隻手係咪好大呢?
最後索性大啖咬
實在捨不得食完