有同事講開, 話馬鞍山多左間高級茶餐廳, 我就即刻回: 下...又高級茶餐廳? 唔係又好似果間難食又貴但晚晚出面有人排, 和民果邊果間嘛?同事話, 唔同....依間優質好多, 果間開始冇人幫襯啦! (但其實我仍然見係有人排隊....) 今日路經又唔太長龍就去試下, 等左15分鐘左右入到環境ok的, 8-9點高峰時段唔算夾人夾得好迫, 不過就對面唔少某d食客係黑面我家人就叫左碟 "超大件雞扒飯", 醬汁is OK 雞扒的確大件, 另一家人叫左碗"豬潤米粉", 其實原本原名係叫"薑汁牛肉+豬潤湯米粉", 因為來到冇左牛肉結果由佢減兩蚊算, 家人幾喜歡, 米粉特別d透明既似係d泰國米粉, 唔係平時茶記食白白淨好易發大果種, 比較彈口, 因為+左薑汁成個湯成碗米粉係好味左, 比較惹味左而我呢就試佢既免治牛意粉, 等左好一段時間.....我以為自己係叫左"焗肉醬意粉"要焗15分鐘.....大家都知馬鞍山食店孚除左出名美食沙漠外, 就係出名遊魂, 立即追單驚佢又走左單, 點知原來黑面d食客出聲了, "我已經等左成半個鐘啦! 唔係掛"終於知道佢地黑什麼了, 店員答我"幫你追左架啦, 唔好意思...因

而我呢就試佢既免治牛意粉, 等左好一段時間.....我以為自己係叫左"焗肉醬意粉"要焗15分鐘.....大家都知馬鞍山食店孚除左出名美食沙漠外, 就係出名遊魂, 立即追單驚佢又走左單, 點知原來黑面d食客出聲了, "我已經等左成半個鐘啦! 唔係掛"終於知道佢地黑什麼了, 店員答我"幫你追左架啦, 唔好意思...因為唔夠人" 唔夠人? 唔係掛....咁你出面仲拖龍比人排隊放咁多人入來? 咁不如限人數啦?! 放得咁多人入來話唔夠人

好啦! 過左陣我份"煎蛋免治牛意粉"到了

煎蛋免治牛(肉醬)意粉
醬汁ok good, 煎蛋係有蛋汁可吉穿唔係是旦煎件蛋比你, 肉醬真係牛肉, 最抵贊地方係佢意粉係有蒜粒/粉, 所以香好多

三人都係只係飲普通熱奶茶, 一般ok, 係有茶味的

Mmmm....除左員工都係遊魂之外, 其實唔太大人多都會再去, 野食以馬鞍山來說真係算十分好
有機會再試其他野
題外話/補充資料: 馬鞍山尤其新港城店舖有幾貴比租大家都知, 佢收費算冇咁貴 (相比某新港城扮高級茶餐廳, 佢收費算叫ok)
2019-02-11
15 分鐘 (堂食)
煎蛋免治牛(肉醬)意粉
  • 超大件雞扒飯