2018-02-20
挨年近晚我最鍾意去花墟行街買花,今日朋友帶我去附近一間台式小店食令人食指大動的蝦煲。蝦棧店小小的,位於花園街食肆林立那條街的街尾位置的地下舖。以蝦為主打,店面有很大的魚缸裝滿新鮮四圍游的羅氏蝦即我地叫的大頭蝦,菜單上蝦煲款就有十款咁多,有辣有唔辣。既然到台式店,我就揀左有廚師推介標誌富台灣特色嘅胡椒蝦煲,菜牌列明起碼有300g咁多,可能係蝦大少不一,所以用重量才決定數量多寡。在等待期間先後食左冷盤醉鷄卷,無骨啖啖肉仲酒香四溢,唔錯。個一口豆腐同港式分別頗大,雖炸得脆脆地但非金黃色,豆腐又是嫩的,而變了QQ的彈彈如魚蛋的質地,幾得意。跟住上左個邊爐我還以為是蝦煲用,但轉頭就聞到勁香的黑麻油味,就知是黑麻油鷄煲來了,鷄滑,味香ㄡ不油膩,值得推介。食到只餘細半煲鷄,主菜胡椒蝦煲到,這菜色、香、味俱佳,蝦頭一擲,金黃蝦膏急流下,搞到我急急把蝦放口中,顯得有點狼狽。羅氏蝦肉厚彈牙,膏多但蝦味較淡,好在D醬汁好嗆又濃郁彌補這一方面嘅不足。主食叫左 滷肉鮮蝦米粉,不愧台灣米粉,質滑配鮮甜上湯不油鹵肉及大蝦,好滋味。最後要提一提這裡份梳打特飲調得好好不容錯過。
在等待期間先後食左冷盤醉鷄卷,無骨啖啖肉仲酒香四溢,唔錯。
最後要提一提這裡份梳打特飲調得好好不容錯過。