2023-04-18 149 瀏覽
今日同男朋友喺學校做完嘢,就去咗食嘢。突然想食呢一間嘅蜆肉蝴蝶粉就嚟咗食。我哋嗌咗蟹肉羽衣甘藍沙律、法式豬鞍配紅酒煮蘋果粒、蒜香蝦仁同蜆肉蝴蝶粉。呢道沙律睇落好好食,羽衣甘藍嘅深綠色同蟹肉嘅紅色相得益彰,令人嗌口水。我食咗第一啖,就可以感受到羽衣甘藍嘅脆脆口感同蟹肉嘅鮮味,好開胃。沙律醬汁嘅酸甜味道都好啱啱好,唔會太濃,令我可以完全品嚐到蟹肉嘅鮮味。除咗味道之外,呢道沙律嘅擺設都好精緻,整齊有序。整體嚟講,呢道蟹肉羽衣甘藍沙律係一道好好食、健康同埋精緻嘅菜式,好值得一試。先講講法式豬鞍啦,呢道菜令我感受到豬肉嘅鮮嫩口感,肥瘦適中,每一口都好滿足。而且,紅酒煮蘋果粒嘅甜味啱啱好,酒味都幾濃,好好食,令豬鞍嘅味道更加豐富多彩,好好味。再嚟講下蒜香蝦仁,呢道菜讓我感受到蝦仁嘅鮮甜同埋蒜香味,非常開胃。蝦仁嘅質感都好棒,食落好爽口。呢道菜嘅味道濃郁,好好食。總體嚟講,呢道法式豬鞍配紅酒燉蘋果粒同蒜香蝦仁嘅搭配好恰到好處,好好味。蜆肉蝴蝶粉識落好creamy,而且今次識落都幾辣,麥德蓮有幾好食,味道更加豐富。蜆肉鮮味十足,同蝴蝶粉嘅搭配好啱,味道十分協調。辣味令呢道菜色更加有層次感,令人一試難忘

蜆肉蝴蝶粉識落好creamy,而且今次識落都幾辣,麥德蓮有幾好食,味道更加豐富。蜆肉鮮味十足,同蝴蝶粉嘅搭配好啱,味道十分協調。辣味令呢道菜色更加有層次感,令人一試難忘。

除咗味道之外,呢道蜆肉蝴蝶粉嘅份量都十分足夠,令人食得好過癮。真係想像唔到雙倍蜆肉會有幾多。

我哋另外仲嗌咗薑味汽水同埋柚子梳打。薑味汽水係一款幾獨特、非常開胃嘅飲品。佢嘅味道帶有濃郁嘅薑味,令人一飲難忘。柚子梳打飲落幾清新,帶有柚子嘅清香,清新怡人。柚子嘅酸味同梳打嘅氣泡感,配合得非常協調,令人飲落好舒服。

今次係第二次嚟食,食物質素同第一次食嘅差唔多,質素都好高,而重點係佢哋嘅蜆肉蝴蝶粉,真係好好食,所以我一定會着返嚟食。