2019-03-02
今日約了姊妹行展覽,行完就去食飯飲下啤酒,想起之前行過見到招牌介紹食蜆,想試就去食。6點晚飯時間,不是特價任食,不用等就有位了,幸坐得寬敞舒適。先來了啤酒,今次我們兩個都飲Hoegaarden 的 Rosee, 這舖有多種size 選擇,適合不同酒量人士,不錯我飲細杯就好!我們要了招牌卜卜蜆煲,一鍋3斤,一鍋內放得滿滿的。湯很鮮甜,蜆也很飽滿,食得到很新鮮的鮮甜味,而且最重要無沙。兩個人食,真是食極都有幸好,好味所以清得哂。食完蜆就食雞,雞肉都好滑,而且有雞味,煲了很久都唔會鞋口。幸好是脾,啖啖肉自家製的響鈴,見個樣有點硬,試了第一個只煮一煮就食,個芯係硬的。 所以要煲一輪才食就ok, 但都好香豆味,好味的。油麥菜無渣及粟米都甜,唔好以為菜是最尾才食,我地係在第二輪落雞之前就食菜,免菜吸太多雞油最後要了稻庭烏冬(無影相)補上碳水化合物,就好完滿地完成這一餐。蜆湯要記一功,連烏冬都好夠味!(但個人食到尾段覺得過咸,加湯一輪後,只加滾水)
蜆湯要記一功,連烏冬都好夠味!
(但個人食到尾段覺得過咸,加湯一輪後,只加滾水)