2014-03-10 1137 瀏覽
冬天除左火鍋同燒烤,有一樣野都會吸引到我,就係蛇羹但係屋企附近又無蛇王X,所以想下想下又幾年今日由鰂魚涌行到去西灣河,終於搵到間蛇王X,呢間叫蛇王福呢度食蛇有3個餐比你簡蛇羹套餐A:$76 糯米飯+蛇湯+蛇羹蛇羹套餐B:$89 蛇汁雞飯+蛇湯+蛇羹蛇羹套餐C:$114 羊腩飯++蛇湯+蛇羹仲有得加大蛇羹我就簡左蛇羹套餐B,因為我想像唔到蛇汁雞是什麼約10分鐘就出齊蛇羹雖然說係細SIZE,但係都幾多,蛇肉超多,質素就像係瘦肉,但係又無瘦肉咁鞋,味道也像豬肉,加上一些如菇類和木耳之類既配料增加口感,其實你大可當佢係一個足料既碗仔翅,而且無咁咸,味道更天然,加點胡椒粉更香蛇湯十分清,帶點藥材和肉味蛇汁雞既味道就好似係咸雞加點肉汁香氣,整體味道不能說出來,因為蛇既味道真係幾似豬肉,雞肉不算很滑但係幾有彈性,見佢加左杞子同唔知龍眼既物體,中和了汁既咸味一個人要KO咁多其實都唔易,好在天氣夠凍
冬天除左火鍋同燒烤,有一樣野都會吸引到我,就係蛇羹

但係屋企附近又無蛇王X,所以想下想下又幾年

今日由鰂魚涌行到去西灣河,終於搵到間蛇王X,呢間叫蛇王福
呢度食蛇有3個餐比你簡

蛇羹套餐A:$76 糯米飯+蛇湯+蛇羹
蛇羹套餐B:$89 蛇汁雞飯+蛇湯+蛇羹
蛇羹套餐C:$114 羊腩飯++蛇湯+蛇羹

仲有得加大蛇羹

我就簡左蛇羹套餐B,因為我想像唔到蛇汁雞是什麼
約10分鐘就出齊

蛇湯十分清,帶點藥材和肉味

一個人要KO咁多其實都唔易,好在天氣夠凍

2013-12-18