2023-07-26
蟹慶女朋友深知我係蟹痴一族,特登約我今日嚟試吓呢間以食蟹為主題的餐廳,令我大喜過外!踏進餐廳,裝修格局不算特別,枱布一最特別嘅裝飾反而係筷子托!嘩!見到有個共十一度菜嘅蟹主題晚餐,即管試一試!1)蟹肉柚子沙律酸酸甜甜嘅柚子沙律上蓋住滿滿的蟹肉,令人食指大動!2)前菜兩點:八爪魚,白粟米芥末八爪魚跟超甜白粟米,絕配!3)剌身四點:赤蝦,油甘魚,三文魚,凡立貝新鮮有水準!希望將來日本海產進囗能夠保持水準啦!4)鵝肝魚籽蒸蛋超滑嘅茶碗蒸,加上大大粒嘅魚籽,增添口感!鵝肝味道反而不太突出!5)時令蟹:拆肉凍毛蟹絕對係喜歡食海鮮嘅人的喜訊,整隻毛蟹已經代為拆肉,省卻不少時間,啖啖都係鮮甜嘅蟹肉!面頭鋪滿厚厚嘅蟹黃,夫復何求!6)松葉蟹腳雜錦天婦羅用松葉蟹腳和蝦做天婦羅,平時好少食!雖然特別,但兩者比較下我還是喜歡傳統的天婦羅炸蝦多遇蟹腳!但南瓜和秋葵炸得很好味,平時怕食秋葵的我也一概不放過!7)明太子蘆筍鮮甜嘅蘆筍,配上淡淡鹹味嘅明太子,好平衡!8)名古屋汁燒穀飼牛扒雖然薄切但仍然好juicy! 名古屋燒汁不是太甜,好食!9)鯛魚白湯一個字,「鮮」!冇得講!太好味!10)蟹肉稻庭冷烏冬凍凍而Q彈
嘩!見到有個共十一度菜嘅蟹主題晚餐,即管試一試!
1)蟹肉柚子沙律
酸酸甜甜嘅柚子沙律上蓋住滿滿的蟹肉,令人食指大動!
2)前菜兩點:
八爪魚,白粟米
芥末八爪魚跟超甜白粟米,絕配!
3)剌身四點:
赤蝦,油甘魚,三文魚,凡立貝
新鮮有水準!希望將來日本海產進囗能夠保持水準啦!
4)鵝肝魚籽蒸蛋
5)時令蟹:拆肉凍毛蟹
6)松葉蟹腳雜錦天婦羅
7)明太子蘆筍
鮮甜嘅蘆筍,配上淡淡鹹味嘅明太子,好平衡!
8)名古屋汁燒穀飼牛扒
雖然薄切但仍然好juicy! 名古屋燒汁不是太甜,好食!
9)鯛魚白湯
一個字,「鮮」!冇得講!太好味!
10)蟹肉稻庭冷烏冬
凍凍而Q彈的冷烏冬配上啖啖鮮蟹肉,另有一番風味!
11)甘物
食到這裡已經肚滿腸肥,但見到我最喜歡嘅奶凍和蕨餅,又豈能唔心動!
這是一間絕對值得嚟食蟹嘅地方,你一定唔會失望!