2018-03-28 97 瀏覽
有親戚從澳洲回港,佢話想去尖沙咀海旁睇夜景喎,既然係咁,我一早book咗嚟呢度食個豐富少少嘅晚餐,之後先再慢慢散步去海旁本身以為自己行錯路,行晒成條山林道都唔見間餐廳,唯有打電話去餐廳問下服務員,服務員電話解釋得好清晰,間餐廳原來係山林道最入面,要行多幾級樓梯先到,一上到去覺得環境好似唔錯喎,有分室內同戶外,我哋都係怕熱嘅人,所以揀咗坐室內呢度主打食蠔嘅,有好多種類,價錢由$9隻至到$38隻都有,非常大眾化,我哋order咗一隻法國蠔同一隻愛爾蘭蠔,另外再加多個$99嘅一人精選生蠔套餐,呢個套餐抵呀,有六隻$9蠔同埋一杯白酒。上枱嘅時候真係忍唔住嘩左一聲,啲蠔大隻到呢,服務員好貼心咁向我哋介紹每一種蠔,同埋食嘅先後次序,我哋食咗隻精選蠔($9)先,估唔到幾正喎,以為平野無好野,點知海水味十分足,好鮮甜。而另外兩隻蠔,都有手板咁大隻,淨係影相都抵啦,隻蠔大到一啖食唔晒,非常厚身,蠔味十足,原全唔需要沾茄汁/檸檬汁,食完大滿足凍盤我哋仲叫左法式凍熟蝦同埋日本磯煮鮑魚,同樣係有冰墊底,夠哂冰凍,要特別一讚佢嘅鮑魚,以磯煮嘅方式烹調,一方面可以保持鮑魚嘅爽口,另一方面又十分入味,絕對值得一試到

本身以為自己行錯路,行晒成條山林道都唔見間餐廳,唯有打電話去餐廳問下服務員服務員電話解釋得好清晰,間餐廳原來係山林道最入面,要行多幾級樓梯先到,一上到去覺得環境好似唔錯喎,有分室內同戶外,我哋都係怕熱嘅人,所以揀咗坐室內

一人精選生蠔餐

法國蠔

法式凍熟蝦、日本磯煮鮑魚

到前菜了,親戚朋友選擇咗食煙三文魚沙律,份量比想像中多,特別係煙三文魚,一啲都唔孤寒,而沙律嘅醬汁係配黑醋,十分醒胃
煙三文魚沙律

食完咁多凍野,都想食返啲熱盤,第一樣就叫咗個牛油蒜蓉焗翡翠螺,$68有10隻,都幾抵食,蒜蓉味十分濃郁惹味,翡翠螺夠爽口,唔錯
牛油蒜蓉焗翡翠螺

而最後我哋都share左個肉醬千層麵,即叫即做,滿滿嘅芝士,在加埋茄汁肉醬,簡直係perfect match
肉醬千層麵

澳洲親戚食完今餐之後表示非常之滿意,食得夠蠔得黎,價錢又OK,見佢食得咁開心,就算係我請,都請得特別開心、樂意

白酒
2018-03-27